Hopp til innhold

Hval sjokolade har tapt en million kroner på økt sukkeravgift

Hval sjokoladefabrikk i Sandefjord har permittert en tredel av staben som følge av sukkeravgiften.

Rune Forsberg, daglig leder i Hval Sjokolade

MÅ PERMITTERE: Fabrikksjef Rune Forsberg i Hval sjokolade har permittert 5 av 14 ansatte som følge av lavere omsetning etter økt sukkeravgift.

Foto: Espen Aarsvold / NRK

– Nå har vi permittert 5 av 14 ansatte og tapt en million kroner siden nyttår. Dessuten har staten tapt 400 000 kroner i skatt. Det er ikke godt for noen, sier fabrikksjef Rune Forsberg ved Hval sjokoladefabrikk.

Siden sjokolade- og sukkeravgiften økte med 83 prosent har omsetningen til sjokoladefabrikken i Vestfold sunket med 23 prosent.

Hval sjokoladefabrikk

LAV OMSETNING: Omsetningen til Hval sjokolade har sunket med 23 prosent i første kvartal, forteller fabrikksjef Rune Forsberg.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Den har slått ganske ekstremt ut. Etter påske har det vært helt stille, sier Forsberg.

Økt salg til utlandet

Forsberg er overbevist om at sukkeravgiften er årsaken til de dårlige resultatene i første kvartal.

– Vi ser at salget til Sverige øker, noe som betyr at varene våre har tatt en ny vei. Vi spiser ikke mindre sjokolade i Norge, men handler der det er rimelig. Avgiften har blitt så stor at prisforskjellen er enorm, sier Forberg.

Fabrikksjefen er klar på at noe må gjøres, og kommer med en tydelig beskjed til fagforeninger og stortingspolitikere.

– Nå må politikerne forstå at de har dratt det for langt. I Finland sa ESA at de ikke kunne fortsette med slike diskriminerende avgifter, og kuttet den. Det må gjøres her også.

Får støtte fra NHO

Petter Haas Brubakk

KONKURRANSEDYKTIG: Petter Haas Brubakk i NHO Mat og drikke etterlyser en gjennomgang av sukkeravgiften for å gjøre den konkurransedyktig med nabolandene.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke, er enig med Forsberg og sier avgiftene må tilbake der de var.

– Vi må ta en full gjennomgang av sukkeravgiften for å se hvordan den kan være konkurransedyktig med nabolandene våre. Så må vi tette grensen på 350 kroner, slik at det ikke blir mulig å importere uten å betale avgift og merverdiavgift, sier han.

Stortingspolitiker for Høyre i næringskomiteen, Kårstein Eidem Løvaas, mener sukkeravgiften er moden for en revisjon.

– Den er nær 100 år gammel og har blitt bygget på gjennom årene. Nå ser vi en del uheldige utslag, blant annet at det er ulike vilkår for ulike bedrifter og at grensehandelen øker.

Viktig med god folkehelse

Kårstein Eidem Løvaas (H)

FOLKEHELSE: Kårstein Eidem Løvaas i næringskomiteen er åpen for å finne et mer rettferdig tiltak som bevarer folkehelseperspektivet.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Eidem Løvaas er likevel klar på at folkehelseperspektivet må bevares.

– Vi ønsker å begrense sukkerinntaket i Norge, men det er ikke den eneste effekten av dagens sukkeravgift. Her må vi sette oss ned og gå grundig gjennom hele avgiften og hele innretningen. Da vil vi forhåpentligvis finne et mer rettferdig og folkehelsemotivert tiltak, sier han.

Fabrikksjef Rune Forsberg vet ikke når han kan kalle tilbake de permitterte ansatte.

– Det lurer både vi og dem på. Vi håper at salget tar seg opp til høsten, men det ser skummelt ut. Jeg har ikke lyst til å sitte igjen med 4–5 ansatte, sier han.

Også Grans bryggerier melder om betydelig svikt i omsetningen på grunn av sukkeravgiften.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark