NRK Meny
Normal

Stort behov for arbeidskraft

Det offentlige og private næringslivet må gå sammen om å rekruttere flere arbeidstakere til Sørlandet. Det mener stortingsrepresentant Kari Henriksen fra Vest-Agder Arbeiderparti.

Kari Henriksen

Stortingspolitiker Kari Henriksen mener næringslivet og det offentlige må samarbeide for å rekruttere arbeidskraft til Sørlandet.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Privat sektor trenger flere hundre ansatte fremover, og det er også et stort behov for arbeidskraft i det offentlige, sier Henriksen.

Teknologibedriftene på Sørlandet har behov for flere hundre ingeniører, men også det offentlige trenger flere hundre ansatte i tiden som kommer.

Nå må næringslivet og det offentlige gå sammen om å rekruttere folk. Det mener stortingspolitiker Kari Henriksen fra Arbeiderpartiet.

– Hvis ingeniører skal flytte til Sørlandet så vil de også finne ut hvordan både skoletilbudet og helsetilbudet er. Så dette vil også være avgjørende for om de velger å bosette seg på Sørlandet, eller om de velger å bosette seg andre steder, sier Henriksen.

Trenger mange mennesker

Der som det ikke rekrutteres nok personell til offentlig sektor, kan det være at tilbudet til ansatte i det private blir dårligere, ifølge Henriksen.

Hun sier at det vil være behov for 200.000 flere ansatte bare i helse- og omsorgssektoren her i landet frem mot år 2050.

Hun mener at teknologibedriftene, Nav, LO, NHO, reisebedriftene og flere andre aktører på Sørlandet må jobbe sammen for å rekruttere nye ansatte både til offentlig og privat sektor.

– Offentlig og privat sektor må ikke konkurrere med hverandre, men samarbeide. Og der tror jeg det er en stor vinn-vinn situasjon for både det private og det offentlige, sier Henriksen.

Mer arbeidsinnvandring

Kari Henriksen mener en av løsningene på arbeidskraftutfordringen er å øke antallet arbeidsinnvandrere.

Hun mener også at Norge må ta i bruk de som er delvis uføre, og hun vil ha flere kvinner i jobb på Agder.

– Vi må tenke nytt og kreativt for hvordan vi skal sikre en bærekraftig region på Sørlandet, avslutter Henriksen.