NRK Meny
Normal

- Klar for å skifte ut trafikkfarlig bro

Nå blir det ny bybro i Flekkefjord. Statens vegvesen startet med planarbeidet i dag.

Bybroa i Flekkefjord er moden for utskifting.

Statens vegvesen startet tirsdag planarbeidet med å skifte ut ny bybro i Flekkefjord.

Foto: Lars Eie

Tirsdag var Statens vegvesen på befaring i Flekkefjord for å se på mulighetene for en ny bybro som deler sentrum i to. Bystyrepolitiker Alvik Svindland for KrF er fornøyd.

– Dette er en av de farligste skoleveiene i Norge. Seksåringer går 40 centimeter fra vogntog når de passerer over bybroa, sier Svindland til NRK.

Alvik Svindland

Bystyrepolitiker Alvik Svindland mener dagens bybro er farlig for skolebarn. Fortauene er smale.

Foto: Lars Eie / NRK

Byggestart 2017

For at ny bybro skal kunne planlegges må det gjøres ferdig en reguleringsplan. Den håper vegvesenet kan blir ferdig i løpet av året.

– I dag markerer vi oppstarten på planleggingsdelen av prosjektet Flekkefjord bybro, sier prosjektleder i Statens vegvesen Harald J. Solvik.

Harald J. Solvik

Prosjektleder Harald J. Solvik i Statens vegvesen sier byggestart på bybroa kan bli i 2017.

Foto: Lars Eie / NRK

Vegvesenet har fått med seg Multiconsult på planleggingssiden.

– I dag er vi 20 personer her på befaring slik at vi kan komme i gang raskt, sier Solvik.

Svindland er begeistret over at det var så mange på plass i Flekkefjord i dag. Han tror at byggingen nå må komme i gang.

Det har vært en større diskusjon i Flekkefjord om hvilke type bro som skal bygges for å skifte ut den gamle. Flere har ønsket vippebro slik som i dag, men trolig blir løsningen en fast bro som er 80 cm høyere enn dagens bro.

En vippebro ville ha kostet opp mot 100 millioner kroner og det blir dermed for dyrt. Solvik sier at byggestart blir trolig i 2017.

Utfordringer

Broa deler i dag sentrum to og flere tusen biler som passerer broa i døgnet. Utfordringene blir å håndtere denne trafikken når den gamle broa skal fjernes. Det er ingen andre muligheter til å kjøre over elva enn dagens bro.

– Flekkefjord har mange hus og trange gater, så det blir en utfordring å få trafikken over elva. En mulighet er å lage ei midlertidig bro ved elvemunningen, sier Solvik.

Kostnadene med den nye broa er så langt ikke klar.