Flere levninger i arkeologisk utgraving

Norges eldste menneskelevninger er funnet i Hummervikholmen i Søgne. Nå kan arkeologene ha funnet så mange som fire levninger som er 8600 år gamle.

Arkeologer har funnet flere levninger etter mennesker under en utgraving i Søgne. En hodeskalle som er funnet kan være 9000 år gammel.

Fant hodeskalle under utgraving

Pål Nymoen

Pål Nymoen viser frem hodeskallen.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Funnene skal være så spesielle, også internasjonalt. Derfor fortsetter arkeologene med utgravinger noen dager til. Funnene er gjort under vann ved Hummervikholmen.

– Det er et spennende funn vi gjorde i forrige uke. Det er en hodeskalle av menneske som er ni tusen år gammelt, ett av de eldste i Norge, sier Håkon Glørstad ved Kulturhistorisk museum.

Arkelologene har dokumentert og filmet funnene under vann og de tror at så mange som fire levninger kan ligge ved Hummervikholmen.

Hodeskalle

I 1994 fant en hytteeier en hodeskalle ved holmen i Søgne. Funnet som ble gjort da er ett av de eldste i Norge. Levningen har fått navnet " Sol" og er en steinalderkvinne.

Dermed bestemte Riksantikvaren seg for å grave ut bukta. Kostnadene er 1,2 millioner kroner. Det er Kulturhistorisk museum og Norsk maritimt museum står for utgravingene.

Ritual

Hodeskallene som er funnet, ligger ute i sjøen. Glørstad er usikker på hvorfor de finner menneskerester i myrer, dammer eller i sjøen. Han håper at funnene i Søgne kan kaste mer lys over saken.

Kenneth Ødegaard

Det var Kenneth Ødegaard som fant hodeskallene.

Foto: Hilde Skarvøy Gjestland/NRK

– Det vi har sett fra funn i Sverige, er at disse hodene er satt på staker ute i vannet. Er det gjort for skrekk og advarsel eller har det vært en form for offer eller ritual i behandling av de døde? Det vet vi ikke ennå, sier Glørstad.

Kystbefolkning

Funnene er av den aller første befolkningen langs kysten i landet. Men det var slettes ikke primitive.

– Dette er den eldste delen i Norges historie. De har vært knyttet til havet og hatt mye av livet sitt på sjøen i båter og i strandsonen. Folkene har hatt god kontakt med omverden og har visst hva som foregikk på Vestlandet og østover. De var ikke primitive, sier Glørstad.

Det var dykker Kenneth Ødegaard fra Arendal som fant hodeskallene.

– Det er veldig spesielt når du ligger helt nede på bunnen. Plutselig kjenner du noe. Det har ligget der helt uberørt og er helt intakt, seier han.

– Jeg må innrømme at pumpa går litt raskere når du tar tak i den og holder rundt den. Ikke minst når du tenker på at den er nesten 9000 år gammel, sier han.