Hopp til innhold

Politisk frykt etter at Sørlandsnyhetene er relansert

Redaktør Gunnar Stavrum frykter at relanseringen av Sørlandsnyhetene vil føre til en forurensing av Kristiansands-politikken. Nils Nilsen, som nå har relansert nettsiden, sier kritikken handler om frykt for demokrati.

Nils Nilsen

Nils Nilsen var en av de som skrev på den mye omtalte facebooksiden Sørlandsnyhetene før forrige lokalvalg i Kristiansand. Nå er siden relansert.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken sto det at Nils Nilsen var en av grunnleggerne av Sørlandsnyhetene. Det riktige er at Sørlandsnyhetene ble grunnlagt av Einar Øgrey Brandsdal. Nils Nilsen ble etter hvert administrator og bidro med innhold. Denne artikkelen ble oppdatert kl. 10.02 torsdag 25. mai.

– Det er en ulykke dersom vi får en ny runde hvor halvsannheter, konspirasjoner og injurier i en salig saus blir brukt for å forurense et lokalvalg i en av Norges største byer.

Det sier redaktør Gunnar Stavrum etter at den omtalte facebooksiden Sørlandsnyhetene ble relansert denne uken.

Nettsiden har siden forrige lokalvalg blitt beskyldt for å skitne til det politiske ordskifte i Kristiansand.

Stavrum frykter nå reprise ved årets valg.

– Det minner meg om Trumps USA, hvor fakta ikke spiller noen rolle lengre så lenge du kan fremføre det med en viss overbevisning. Hvis vi får det samme én runde til, vil Kristiansand bli latterliggjort fordi vi ikke klarer å føre en normal valgkamp.

Gunnar Stavrum

Redaktør Gunnar Stavrum etablerer for tiden en ny lokalavis i Kristiansand. Han er bekymret for hvordan Sørlandsnyhetene vil påvirke lokalvalget i byen.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

– Ingenting å frykte

At Sørlandsnyhetene ved forrige lokalvalg var preget av konspirasjoner og usannheter avviser lokalpolitiker og bidragsyter til Facebook-siden Nils Nilsen.

– Det har for så vidt vært et narrativ de har prøvd å presentere, men vi har bevist gang på gang at det er hold i våre saker. Konspirasjonen om hvem som står bak Sørlandsnyhetene og skriver, den er nok langt større.

Den ferske ordførerkandidaten for Sørlandspartiet sier det foreløpig ikke er noen grunn til å kritisere siden, og at man ikke har noe å frykte.

– Jeg registrerer at det skaper frykt, og jeg synes det minner mer om frykt for demokrati og frykt for ytringsfrihet.

Sørlandsnyhetene
Foto: Sjermdump / Facebook

Vil bli vanskelig å rekruttere

Høyres ordførerkandidat i Kristiansand, Mathias Bernander ber om at Sørlandsnyhetene blir fjernet.

– Her har vi en nettside på Facebook som har spredd udokumenterbare påstander om politikere og offentlig ansatte, uten at det har vært mulig å imøtekomme det. Da har de bare blitt blokkert og slettet.

Han frykter at facebooksiden kan gjøre det vanskelig å rekruttere nye politikere.

– Vi har slitt mange ganger oss partiene med å få folk til å stille på lister, fordi den forrige valgkampen var så stygg, nettopp på grunn av denne facebooksida.

– Men har vi ikke ytringsfrihet i dette landet?

– Jo, men med ytringsfrihet følger det også ytringsansvar.

Tobias Bernander Kristiansand Høyre

Høyres ordførerkandidat for Høyre, Mathias Bernander ønsker ikke en valgkamp preget av hets og sjikane, og frykter den omstridte nettsiden vil bidra til det.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

Ved forrige kommunevalg ble Nilsen valgt inn for Demokratene. Partiet fikk da ti plasser i bystyret, noe mange vil hevde var med god hjelp fra Sørlandsnyhetene.

Nilsen brøt med Demokratene i juni 2022 og meldte seg inn i Inustri- og Næringspartiet i august 2022. Der ble han fratatt medlemsskapet en måned etter.