Snøkaos på Sørlandet: – Ta med spade i bilen

Snøværet på Sørlandet skaper vanskelige kjøreforhold også søndag. Bilister bes kjøre etter forholdene. – Folk bør ta med spade i bilen, sier politiet.

Snø lager køer på E39 på Sørlandet.

Kombinasjonen av mye snø og vind på Sørlandet vil trolig skape en del forsinkelser i trafikken søndag.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Sterk vind og mye snø har ført til dårlig sikt langs veiene på Sørlandet denne helgen. Natt til søndag ble det meldt om i underkant av 30 cm snø.

– Disse prognosene er fortsatt gjeldende. Den kanskje mest intense nedbøren har gitt seg, men vinden vil ikke avta. Det er fortsatt stiv kuling i områdene ved kysten fra Kristiansand og ned til Risør, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl til NRK.

Også i Telemark er det vanskelige kjøreforhold på grunn av snøværet. E134 over Haukelifjell er fortsatt stengt.

I Landvik i Aust-Agder har det kommet 20 cm snø bare i løpet av natten.

– Det må brøytes og det er dårlig sikt flere steder, sier Løvdahl.

Meteorolog Rafael Escobar Løvdahl

Snømengdene vil avta utover dagen, og vinden vil minke på Sørlandet, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl.

Foto: Hanneke Luijting

– Ta med spade i bilen

Agder politidistrikt melder om flere mindre trafikkuhell lørdag kveld og søndag formiddag, men få av dem er værrelaterte.

– På E39 meldes det om veldig fine forhold, og det er nok mange som holder seg inne i dag. Vi forventer likevel at det kan komme flere hendelser utover dagen, forteller operasjonsleder Knut Odde til NRK.

Operasjonslederen anbefaler folk å tilpasse farta og beregne god tid når de skal ut og kjøre søndag.

– Folk bør kanskje ta med en spade i bilen, samtidig som det er viktig med refleksvest, påpeker han.

Snødekte hus i Elvegata i Kristiansand

Mange snødekte bygninger i Elvegata i Kristiansand søndag formiddag.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Fortsatt farevarsel

Farevarselet om vanskelige kjøreforhold gjelder fortsatt, på grunn av kombinasjonen av snø og sterk vind. Snømengden vil trolig avta noe de neste timene, og seint søndag kveld vil vinden minke.

– Det vil begynne å minke i områdene lengst vest for Lindesnes i ettermiddag, da vil det gå fra sterk kuling til liten kuling. Vinden dreier på nordøst og slippet litt taket etter hvert, sier Løvdahl.

Statsmeteorologen understreker at farevarselet kun gjelder for kjøreforhold.

– Snøen i seg selv er ikke problematisk nå, men man må kjøre etter forholdene, sier Løvdahl.

I Arendal anbefaler kommunen at innbyggerne holder seg hjemme, dersom man absolutt ikke må ut, skriver Agderposten. Ifølge avisa er alt av brøytemateriell ute og brøyter, men de har ikke kapasitet til å rekke over alt samtidig.

Snøkaos Sørlandet

Flere måtte ut og måke snø søndag morgen. Her fra Vågsbygd utenfor Kristiansand.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

– Har fire biler i beredskap

Også bergingsselskapet Viking i Mandal har fått merke snøværet.

– Vi hadde tolv oppdrag lørdag, men i morgentimene søndag har vi bare vært på én utforkjøring. I Mandal snør det, og veiene er glatte og isete. Så folk har nok ikke dratt ut helt enda, men vi har fire biler i beredskap som står klare når folk ringer, forteller Egil Veamyhr.

Stengte veier

Fylkesvei 45 ved Hunnedalsvegen mellom Øvstabø i Rogaland og Gravassryggen i Vest-Agder har vært stengt i lengre tid på grunn av sterk vind og blir trolig ikke åpnet før søndag kveld.

– Anbefalt omkjøring er via fylkesvei 468 Tjørholm-Tonstad og fylkesvei 42 Tonstad-Helleland på E39, melder vegtrafikksentralen.

Også kollektivtrafikken i hele Agder er påvirket. Agder Kollektivtrafikk ber passasjerer om å beregne ekstra god tid om de skal reise kollektivt.

– Det er store lokale variasjoner i hvordan snøværet og brøyteforhold påvirker kollektivtrafikken, forsinkelser i en del av ruteområdet kan forplante seg til andre deler av ruteområdet, skriver de på sine nettsider.

Snø lager køer på E39 på Sørlandet.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Snø skapte tidsvis store problemer på E39 mellom Kristiansand og Mandal fredag ettermiddag. Se bildene fra Scanpix-fotograf Erik Schrøder og NRK-fotograf Per-Kåre Sandbakk.