Smitte ute av kontroll – fem skoler stenges

Fem skoler i Lyngdal stenges som følge av et massivt smitteutbrudd. Kommunen sier situasjonen er helt ut av kontroll.

Det oppsto smitteutbrudd i menigheten Betania i Lyngdal.

Flere ble smittet under religiøse møter i menigheten Betania i Lyngdal.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Fem skoler stenges etter et stort smitteutbrudd i en menighet i Lyngdal. De skolene som berøres av utbruddet er Årnes skole, Å barneskole, Kvås skole, Lyngdal ungdomsskole og Lyngdal kristne grunnskole.

– Det er best å være på den sikre siden, men vi håper selvfølgelig at det ikke kommer til å vare lenge. Vi har god kontakt med foreldrene og de er flinke til å samarbeide med skolen, sier rektor Camilla Myrseth Brochmann ved Kvås skole.

Ute av kontroll

55 personer er smittet og over 350 er satt i karantene. Åtte barn fra menigheten er bekreftet smittet. Det store antallet smittetilfeller gjør situasjonen uoversiktlig og smittesporingsarbeidet komplisert, melder Lyngdal kommune.

– Det jobbes på spreng med smittesporing. Testkapasiteten er ikke stor nok og de som ikke er testet ennå er satt i isolasjon, sier Lyngdals ordfører, Jan Kristensen.

Ordfører i Lyngdal, Jan Kristensen sier smittesituasjonen er ute av kontroll.

Ordfører i Lyngdal kommune, Jan Kristensen sier smittesituasjonen er ute av kontroll.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Flere kommuner berørt

Flere nabokommuner er berørt av utbruddet. Både kriseledelsen i Lindesnes, Lyngdal, Farsund, Kvinesdal og Hægebostad var til stede på krisemøtet i dag. I tillegg var Fylkeslegen og Folkehelseinstituttet til stede.

I Farsund brøt det også ut smitte i en lokal menighet nylig. Selv om smittetallet passerte 100 søndag og over 200 er i karantene, sier Ordfører i Farsund, Arnt Abrahamsen at de har kontroll.

– Utbruddet har selvfølgelig preget befolkningen, men vi har god oversikt lokalt og utbruddet har stabilisert seg. Derfor vil skoler, barnehager og fritidsordninger gå som normalt i Farsund.

Fikk hets

Menigheten har i ettertid fått hets på grunn av smitteutbruddet som oppstod i menigheten. Det skal ha vært dramatikk når det kom til testingen, skriver Fædrelandsvennen. Flere av de voksne ville ikke at barna skulle testes og truet med politianmeldelse. Ordfører Kristensen sier det er en løst sak.

– Dramatikken kom fra misforståelser. Vi roet situasjonen og forklarte risikoen og alvorligheten med utbruddet. Nå har vi alle en felles forståelse på hvordan smittesporingen skal foregå.

Sten Sørensen kjenner miljøet godt og sier de ikke fortjener den hetsen de har fått.

– De ønsker ikke å være til bry for noen og det er veldig trist for dem at det brøt ut smitte i menigheten.

Sten Sørensen kjenner det kristne miljøet godt.

Sten Sørensen kjenner det kristne miljøet godt og sier de er veldig triste for det som har skjedd.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK