Hopp til innhold

Smaker på historien om eget stjerneliv

Onsdag fikk Julius nok en gang bekreftet at han har stjernestatus. Kjendissjimpansen er det første norske dyret med egen biografi.

Julius får boken om seg selv
Foto: Line Haus / NRK

Ideen om å skrive boka om hele Norges kjæledegge fikk forfatter Alfred Fidjestøl da han var i Dyreparken med barna. 37 år gamle Julius liv måtte samles mellom to permer.

– Jeg tok han på alvor som biografiobjekt. Jeg gikk frem på samme måte som ved en menneskelig biografi. Jeg oppsøkte alle de skriftlige og visuelle sporene han har etterlatt seg. Så snakket jeg med alle han har bodd med, jobbet med han og de som har blitt angrepet av ham.

– Ingen har hørt den fulle historien

Det er flere som har spurt Fidjestøl om det egentlig er mer å fortelle om det godt dokumenterte livet til TV-stjernen Julius, men forfatteren er trygg på at alle vil få noen overraskelser:

Alfred Fidjestøl

Fidjestøl har skrevet historien om Julius på samme måte som han ville skrevet en biografi om en politiker eller kunstner.

Foto: Knut Hoem / NRK

– Det finns mange sider av Julius' liv som ikke har blitt gjennombelyst. Mange tror de vet alt som er å vite, men folk har kjent Julius i ulike epoker. Den fulle historien om det merkelige livet har ingen hørt før, mener Fidjestøl.

Også Julius' dyrepasser, Tanya Minchin, sier hun lærte mer om sjimpansen av å ha lest boken.

– Julius blir forlegen

Minchin sier Julius fortsatt preges av at han oppvokste opp hos mennesker, og er mer avhengig av menneskelig kontakt enn de andre apene.

Tanya Minchin

Minchin sier Julius er en veldig "skjønn" ape som alltid strekker ut armene når han ser henne.

Foto: Geir Engeland / NRK

– Når jeg kommer inn på morgenen så søker han kontakt med meg. De andre sjimpansene er mer opptatt av mat. Julius vil gjerne leke litt når jeg går forbi.

Hun røper at Julius ikke liker å se seg selv på film. Når han er på TV, snur han ryggen til skjermen. Rinchen var derfor litt usikker på hvordan sjimpansen ville reagere når han havnet på et bokomslag, men det var bare stas.

I dag fikk Julius nok engang bekreftet at han fortsatt har stjernestatus. Vi møtte sjimpansen i Dyreparken for å overrekke ham biografen som er skrevet om hans liv.

Se reportasje om Julius-biografien.

Røper ville historier

Rømningene til Julius synes Fidjestøl det har vært interessant å granske. Spesielt rømningen i 1992 mener han er som tatt ut av en thriller. Lederen i flokken herset med Julius, så sjimpansen flyktet ved flere anledninger.

Julius

Boken om Julius skal handle om makt, kjærlighet og sex, penger, dop, ensomhet, død og sorg.

Foto: Line Haus / NRK

– Han planla og gjennomførte et angrep på søppeltømmeren i Dyreparken. Julius visste hva klokken var og når søppelbilen kom. Han rømte, gjemte seg bak suvenirerkiosken og ventet. Da han så bilen hoppet han inn gjennom vinduet og angrep søppelmannen.

Søppelmannen fikk en alvorlig skade, men det går bra med han i dag. Det samme gjelder de andre Julius har angrepet.

– Det har vært mye turbulens i livet til Julius, men det har endt godt, avslutter forfatteren.

No. serie for barn fra 1980-tallet. Etter å ha blitt avvist av moren sin, flytter sjimpansen Julius inn hos menneskefamilien Moseid. Serien følger den kjente apen fra Kristiansand dyrepark sitt liv blant menneskene og når han skal tilbake til sin egen apeflokk. (1:4)

Slik levde Julius hos familien Moseid på 80-tallet.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Tobias Santelmann skal spille Harry Hole 01:30
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 0,83 kr
Dyrest kl. 08 1,17 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,4 kr 25 min.
  • Dusje 4,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,5 kr En vask
  • Varmeovn 1,1 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Apr 2023 – apr 2024
    + 6,8 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %