Slik høres Sabeltann ut på tysk

Mer enn hundre nasjoner har kjøpt filmen. I mai kaprer Kongen på de sju hav oppmerksomheten til tyske barn.

Kaptein Sabeltann er skummel også på tysk. I mai skal Filmen Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama ut på det tyske markedet. Selvfølgelig dubbet til tysk.

NETT-TV: Slik høres Kaptein Sabeltann ut på tysk.

Lenge før premieren, under Filmfestivalen i Cannes, ble filmen solgt til 73 land. Skaper av Sabeltanns univers, Terje Formoe, sa da at han drømte om å nå 100 land. Nå er drømmen gått i oppfyllelse.

– Vi har nå solgt filmen til over hundre land og har fortsatt flere i vente. Vi regner med distribusjon over hele verden, sier Frederick Howard i Storm Films til NRK.no.

 Frederick Howard

Frederick Howard i Storm Films

Foto: NRK

Erobrer tyske kinoer

Hos filmprodusenten er spenningen stor i disse dager. Nå i mai står det enorme tyske filmmarkedet for tur.

«Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama» hadde et budsjett på nærmere 50 millioner kroner. 26. september i fjor hadde filmen verdenspremiere i Oslo.

– Tyskland og Frankrike er viktige markeder for oss. Flere hundre kinoer kommer til å vise Kaptein Sabeltann, og filmen kommer til å bli markedsført bredt. Det gir oss tro på at disse markedene kommer til å åpne seg for oss, sier Howard.

Les også:

Sju ganger så høy omsetning

Sabeltann er bare ett eksempel på at norske filmer nå blir solgt i stadig økende antall til utlandet.

– Det er sju ganger så høy omsetning av norsk film i utlandet som det var for bare ti år siden, sier direktør Sindre Guldvog i Norsk filminstitutt.

direktør Sindre Guldvog i Norsk Filminstitutt.

Direktør Sindre Guldvog i Norsk filminstitutt

Foto: NRK

I Norge er filmen en ubetinget suksess med 370.000 solgte kinobilletter. I Sverige har foreløpig 40.000 publikummere sett filmen. Det regnes som et rimelig normalt antall solgte kinobilletter for utenlandske barnefilmer ifølge Svenska Filminstitutet.

Les også:

Flere filmer på gang

Og nye sabeltannfilmer er trolig på vei.

– Suksess i det tyske filmmarkedet med flere hundre tusen solgte billetter, vil være veldig gøy. Samtidig vil det være et sterkt påskudd til å gå videre med flere filmer i en serie, sier Frederick Howard i Storm Films.

Ifølge Bergens Tidende har Sabeltann og piratene solgt 1,3 millioner plater, 1,3 millioner DVD-er og flere hundre tusen bøker over de siste 25 årene. I tillegg kommer salget av kostymer, sverd og andre sabeltanneffekter som finnes på svært mange norske barnerom.