Tror Sabeltannfilmen kan åpne dører for norsk film

– Filmen om Kaptein Sabeltann er nå solgt til 70 land. Den kan åpne nye dører for den norske filmbransjen internasjonalt. Det sier styreleder i Produsentforeningen, Asle Vatn.

Sabeltannfilmen

De tror filmen om Kaptein Sabeltann kan åpne dører for norsk film. Fra venstre: Filmens produsent Frederick Howard, stortingsrepresentant Arild Grande (Ap) og leder av Produsentforeningen Asle Vatn etter et møte om norsk filmpolitikk.

Foto: Arild Grandes Facebook-side / Skjermdump

Filmkritikk Kaptein Sabeltann og Skatten i Lama Rama

Gode kritikker for 'Kaptein Sabeltann og skatten fra Lama Rama'.

Foto: WALT DISNEY/STORM FILMS / Montasje: Leif Dalen / NRK

– Med Sabeltannfilmen har publikum har fått seg en ny klassiker, sier Vatn som også selv har hatt suksess som produsent av filmen "Hodejegerne".

– De moderne klassikerne lever i mange år fremover! Sabeltannfilmen er den foreløpig største filmen på kino i år. Dette er noe publikum vil ha. Filmen er en bekreftelse på at det lages norske filmer som er viktige for norsk barnekultur, sier Vatn. Også leder av Stortingets familie- og kulturkomite, Arild Grande (Ap), gleder seg over suksessen til Sabeltannfilmen.

– Det er flott å se at norsk film gjør det godt internasjonalt.

Grande leder utvalg som skal utarbeide Arbeiderpartiets forslag til ny filmpolitikk.

– Det er viktig å finne ut hva som skal til å styrke filmbransjen.

Internasjonal døråpner

Før premieren lørdag kveld i Kristiansand

Folkefest i Kristiansand før filmpremieren.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Leder av Produsentforeningen, Asle Vatn tror Sabeltannfilmen kan bli en døråpner internasjonalt.

– Det vi vet, er at den har solgt massivt. Filmen er særegen ved at den holder et høyt kunstnerisk nivå samtidig som den beholder den store appellen til publikum. Det blir spennende å se hvordan Kaptein Sabeltann blir tatt imot ute i verden. Men vi får jo en anerkjennelse og respekt også ut fra selve produktet som er et genuint barneprodukt som er laget innenfor en helt spesiell og unik ramme. Her konkurrerer vi direkte med Hollywood, sier Asle Vatn.

Vatn understreker også at det er flott at filmen har skapt folkefest flere steder i landet.

– Dette er veldig positivt for det norske filmmiljøet.

Kuttet 30 millioner

– Onsdag presenteres forslag til statsbudsjett. Frykter dere at bransjen kan straffes med mindre penger når dere opplever slike kassasuksesser?

– Norsk film må være forankret i det publikum setter pris på. For meg er det udelt positivt at vi lager de store publikumssuksessene. Jeg kan ikke se at det kan slå negativt ut at noen gjør det godt, sier Vatn.

– I fjor kuttet regjeringen 30 millioner kroner i støtten til norsk film. Frykter du flere kutt fremover?

– Vi regner med at fjorårets kutt var en glipp. Regjeringen skal komme med en filmmelding, og eventuelle kutt må samsvare med den. Et kutt nå vil være dramatisk for filmbransjen. Som næringslivet for øvrig, er vi avhengig av forutsigbare rammebetingelser, sier Asle Vatn.

Bli med på seilasen videre

Også Arild Grande mener det er avgjørende at filmmiljøet får forutsigbare rammer.

– Det er i 2015 vi får se resultatene av kuttene i årets budsjett. Den norske suksessen er sårbar. Flere kutt kan føre til at produsenter må legge ned.

– Skal norsk film ha suksess, må ikke kulturministeren gjøre som Kaptein Sabeltann og plyndre kassa. Vi må istedenfor være med på seilasen, sier stortingsrepresentant Arild Grande som konstaterer at norsk film gjør det stadig bedre internasjonalt.

Kaptein Sabeltann

Filmmiljøet ønsker kulturministeren med på seilasen.

Foto: Walt Disney/Storm Films