NRK Meny
Normal

Slagrammet pasient sykler 22 mil

For syv måneder siden fikk han hjerneblødning som ga nedsatt førlighet og svekket syn. Denne helgen sykler han rittet Kristiansand - Hovden.

Oddvar Ruud

Daglig trening på sykkel har satt slagrammede Oddvar Ruud i knallform.

Foto: Ane Lindahl / NRK

En tidlig morgen i oktober merket Oddvar Ruud at synet var uklart, og han følte seg uvel. Han skjønte noe var galt, og ringte etter ambulansen.

59-åringen hadde fått en hjerneblødning. I 24 dager var han innlagt på sykehus og rehabiliteringshjem. Kun to dager etter at han blir skrevet ut - satt han seg på sykkelen, etter råd fra lege.

Syklet seg frisk

–Jeg begynte å trene først og fremst for å styrke den fysiske biten igjen. Treningen var alfa omega for meg for å komme tilbake i god form. Det betydde alt, sier Ruud.

Først trente han rolig, men når han merket at kroppen fungerte kunne han ”kjøre på”. I vinter, få måneder etter hjerneblødningen, trente han hver eneste dag.

– Var du ikke litt redd?

- Nei, jeg var vel egentlig ikke det, men det er klart en tenker på det en har vært gjennom. For det var litt nifst, spesielt siden hele venstresiden var helt nummen og jeg hadde jo veldig dårlig syn, sier Ruud.

Spesielt var synet på venstre øye dårlig, i en periode måtte han sykle med lapp foran høyre øye for å trene opp det venstre.

– Ufarlig

Hvert år rammes 16 000 nordmenn av slag. For Ruud ga god oppfølging fra leger, fysioterapeuter og ergoterapeuter den tryggheten han trengte for å trene. Instruktør på treningssenteret Spenst, Hege Hummelvoll har fulgt Oddvar i månedene etter hjerneblødningen. Og hun skryter ham opp i skyene.

- Det er veldig spesielt og bra det Oddvar gjør. Veldig mange som er syke eller har hatt en sykdom de blir gjerne sittende i sofaen hjemme, og er redde for å ta tak, sier Hummelvoll.

Hun roser Ruud for at han har tatt tak i egen situasjon, - at han har kommet seg ut og opp. Og legger til at det bare er positive effekter med det å trene.

– Men kan deg ikke være litt farlig, spesielt med tanke på tilbakefall?

– Det finnes ikke farlig. Men man må selvfølgelig tilpasse aktiviteten til det man har vært gjennom, sier instruktøren.

Målet skal nås i morgen


Da synet ble bedre kunne Ruud ta sykketuren i friluft, og etter påske har han lagt bak seg cirka 150 mil på landeveien. Lørdag skal han nå målet sitt. Da skal han delta i Sørlandets største sykkelritt fra Kristiansand til Hovden. I 2008 deltok han i samme ritt, men selv nå etter hjerneblødningen føler han seg minst like klar som for to år siden.

– Tross alt så tror jeg tror faktisk jeg er bedre trent nå enn for to år siden, sier Ruud fra sykkelsetet.

–Hva blir den største utfordringen i morgen?

- Været, svarer han lattermildt. Men legger til at etter det han har vært gjennom så er det viktig at han lytter til kroppen.

Les også: Slagpasient med ny bok: - Vi er ikke grønnsaker