Skal samle historiene til 40 000 krigsseilere

Historien til alle norske krigsseilere skal samles i et nasjonalt register. Til sammen er det snakk om 40 000 historier.

Historien til alle norske krigsseilere skal nå samles i et nasjonalt register. Arkivet i Kristiansand har fått jobben, og skal lete opp historien til rundt 40 tusen krigsseilere.

Se reportasje om prosjektet.

Stiftelsen Arkivet i Kristiansand har fått jobben med å lete opp historiene. Direktør Audun Myhre synes de har fått et viktig oppdrag.

– Mange tusen enkeltmennesker og familier har en historie som på godt og vondt er preget av at de har hatt en krigsseiler i familien. Derfor er det viktig at disse historiene blir gjort tilgjengelig for allmennheten.

Skal være enkelt

Historiene skal samles i en database. Den blir tilgjengelig for alle.

– Det vil ligge informasjon om den enkelte krigsseiler og hvilke skip han seilte på. Det vil også være informasjon om eventuelle utmerkelser. Man kan søke på navn. Det skal være enkelt å bruke, sier Myhre.

Da Norge kom med i krigen, hadde 35 000 nordmenn havet som arbeidsplass. Mange døde mens de fraktet varer, drivstoff og våpen.

– Vi slåss for landets frihet

Søren Brandsnes

Søren Brandsnes var krigsseiler under 2. verdenskrig.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK
Audun Myhre

Myhre i Stiftelsen Arkivet.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

95 år gamle Søren Brandsnes var bare 19 år gammel da han mønstret på og ble sjømann. Skipet han seilte på ble kapret av tyskerne.

Brandsnes husker godt dramaet han var med på.

– Skipet ble kapret i 1941 og jeg havnet i tysk fangenskap. Så ble jeg sendt hjem til Norge. Samme høst rømte jeg til England i en 20 fots båt for å fortsette krigsseilasen.

Brandsnes synes det er på tide med et nasjonalt register.

– Vi var med på å slåss for landets frihet. Det var mange som hadde det tøft. Jeg synes krigsseilernes historier så absolutt fortjener å komme fram slik de vi gjøre i et krigsseilerregister.

Stor interesse

Myhre i Stiftelsen Arkivet har erfart at det er stor interesse for disse historiene.

– Når jeg presenterer dette, er det mange som kommer bort og begynner å fortelle historien om en krigsseiler i familien. Det kan være en far eller en onkel. De forteller om hvordan det preget livene deres. Dette berører folk, sier han.

Ifølge Myhre synes de han møter at det er flott at disse historiene blir tatt vare på og at de blir tilgjengelig for alle. På den måten kan folk forstå hva krigsseilerne gjennomlevde.

Krigsseilerarkiv

Krigsseilerarkivet vil inneholde informasjon i både tekst og bilder.

Foto: Tor Saltrøe / NRK