Hopp til innhold

Skal forske på pasientene til omstridt flått-lege

Flåttsenteret ved Sørlandet sykehus vil starte en forskningsstudie av arbeidet til den omstridte «flått-legen», Rolf Luneng. Legen som blant annet har hjulpet Lars Monsen, mistet autorisasjonen i 2013.

Rolf Lueng

Rolf Luneng.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Borrelia-markering

Lars Monsen i front i demonstrasjonstog til støtte for Rolf Lunengs behandlingsmetoder (arkivfoto).

Foto: Andrea Melby / NRK

Mandag skulle Luneng ha møtt Staten i retten i et forsøk på å få tilbake tillatelsen til å praktisere som lege. Men etter samtaler ble partenes advokater enige i å forsøke å finne løsninger gjennom samarbeid. Derfor ble saken utsatt.

I mellomtiden skal Sørlandet sykehus få tilgang til Lunengs materiale for å forsøke å fremskaffe dokumentasjon Staten etterlyser.

Store mengder antibiotika

Luneng ble fratatt retten til å drive som lege blant annet fordi han trosset en advarsel om å bruke for store mengder antibiotika. Han ledet Norsk Borreliose Senter, men dette ble lagt ned da han mistet autorisasjonen.

Det var Fjordenes Tidende som først skrev at Sørlandet sykehus nå skal forske på Lunengs materiale.

– Staten har etterlyst dokumentasjon fra Luneng, og Sørlandet sykehus skal nå bistå med dette, sier dr. med Harald Reiso ved Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer.

Forskningsprosjekt

Harald Reiso

Harald Reiso ved Flåttsenteret ved Sørlandet sykehus.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK
Rolf Lueng

– Kunnskapen om Borrelia vil bli bedre og bedre i fremtiden, mener Rolf Luneng.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Reiso sier at Sørlandet sykehus har inngått en muntlig avtale om å vurdere Rolf Lunengs diagnostikk og studere hvordan behandlingen har virket på pasientene.

– Det foreligger ingen formell avtale ennå, og det gjenstår en økonomisk faktor før avtalen kan komme på plass, sier Reiso. Forskergruppen ved Sørlandet sykehus må også gi grønt lys for prosjektet.

Rolf Luneng sier til NRK.no at han ser fram til at forskere nå skal gå gjennom arbeidet sammen med ham.

Retrospektiv studie

– Jeg har behandlet mer enn 1000 pasienter, og vi må bli enige om hvor stort utvalg som skal være med i studien, sier Luneng.

Han synes det er veldig bra at norsk helsevesen skal få se hva slags behandlinger han har gitt, hvor lang tid behandlingene har vart og hvordan pasientene har følt seg i ettertid.

– Behandlingen vi har utført, er veldig omstridt, sier Luneng.

– Derfor er det veldig viktig at pasientene som har vært langtidssyke, blir sett og hørt av profesjonelle forskere. Da kan ingen i etterkant komme og si at det har vært en bestillingsstudie eller at det dreier seg om placeboeffekt.

Mange er spent på utfallet

NRK Sørlandet har vært i kontakt med flere borreliasyke som drar til Polen eller Tyskland for å få tilsvarende behandling. Mange er opptatt av hva som vil komme fram igjennom forskningen.

Luneng har store forhåpninger:

– Hvis vi klarer å dokumentere at langtidsbehandlingen med antibiotika har virket, er vi kommet et langt skritt videre. Denne studien kan danne grunnlaget for videre forskning. Jeg tror at «flått-gåten» er løst om 10 år. Husk hvordan det gikk med tuberkulosen. Nye medisiner gjorde at sykdommen kunne behandles. Den medisinske utviklingen har ikke nådd toppen. Det vil komme ny kunnskap om behandlingen av langtidssyke etter flåttbitt, sier Rolf Luneng.

Flått

Flått.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %