Hopp til innhold

– Han har reddet livet mitt

Borreliosepasienter og pårørende møtte fredag opp utenfor Stortinget for å demonstrere mot at flåttlegen Rolf Luneng har blitt fratatt legelisensen.

Borreliosepasienter demonstrerer mot at flåttlege Rolf Luneng har blitt fratatt autorisasjonen sin.

Lars Monsen var blant deltagerne i demonstrasjonstoget som protesterte mot at Rolf Luneng ved Norsk borreliosesenter har blitt fratatt autorisasjonen på grunn av sin behandlingsmetode av borreliasmittede.

Budskapet under fredagens demonstrasjon var sterkt og tydelig.

Med hvite kors og bannere med teksten «Luneng=håp», «Ikke ta mitt liv» og «Nei til passiv dødshjelp» gikk borreliosepasienter og pårørende i demonstrasjonstog fra Stortinget og til Statens helsetilsyn.

– I dag handler det først og fremst om at Norsk borreliosesenter og Rolf Luneng må fortsette å behandle folk som desperat trenger hjelp. Han må få autorisasjonen sin tilbake fort som bare rakker'n, sier villmarks- og ekspedisjonsfareren Lars Monsen.

Lars Monsen

Lars Monsen.

Foto: Andrea Melby/NRK
Laila Kvalvik

Laila Kvalvik.

Foto: Andrea Melby/NRK
Jan Svendsen

Jan Svendsen.

Foto: Andrea Melby/NRK

Monsen har tidligere stått frem og fortalt om hvilke smerter som har plaget han etter at han ble bitt av flått.

– Jeg var nesten pleietrengende, lå i et smertehelvete og fikk ikke hjelp av det norske helsevesenet. Ifølge dem er jeg frisk. Dert var Norsk borreliosesenter og Luneng som fant ut at jeg har borrelia, sier Monsen.

Ga for mye antibiotika

Mandag denne uken ble det kjent at Statens helsetilsyn fratar Rolf Luneng retten til å jobbe som lege. Årsaken er at helsetilsynet mener Luneng har gitt for store mengder antibiotika i behandlingen av borreliose.

I vedtaket står det blant annet:

«Legens foreskrivning avviker fortsatt grovt fra de gjeldende retningslinjene for utredning, indikasjon, kombinasjon av antibiotika og malariamedisin, dosering av legemidlene og behandlingen.»

Luneng sier selv at det er stor forskjell på å behandle kronisk syke og akutte syke.

– Det tar mye lenger tid å behandle en kronisk infeksjon, som mange av pasientene kan ha hatt i mange år, enn en akutt infeksjon. Den medisinske behandlingen tar lenger tid, sier Rolf Luneng til NRK.

Ble henvist til psykolog

Kjæresteparet Laila Kvalvik og Jan Svendsen vet godt hvilke plager borreliabakterien kan føre med seg. Kvalvik ble syk i 2003 og ble først frisk etter behandling hos Luneng.

– Etter å ha gått på en kombinasjon av forskjellig antibiotika, penicillin og antimalaria sammenhengende i 12 og en halv måned ble jeg frisk. Og jeg har vært frisk siden 2011, sier Kvalvik.

Hun er oppvokst på et sted med mye flått og har hatt flått på seg mange ganger, men hun var ikke klar over hva som feilet henne da hun ble syk.

– Jeg var innom mange leger som mente jeg hadde psykiske problemer og anbefalte psykolog og sosionom.

Det var en venn av kjæresten hennes som anbefalte Luneng. Nå er hun friskmeldt og har tatt opp igjen farmasistudiene hun måtte avslutte da hun var syk.

Sliter med anfall

Kjæresten Jan Svendsen sliter fortsatt med smertene. Han plages blant annet av anfall, som han fikk flere ganger i løpet av turen fra Stortinget til Statens helsetilsyn.

– Jeg blir helt satt ut når jeg får anfallene. Jeg sammenligner det med en datamaskin som låser seg og du må ta strømmen og starte på nytt. Jeg hører hva som blir sagt rundt meg, men jeg klarer ikke si noe selv, forteller Svendsen.

Han har vært syk siden 2004, og med hjelp fra Luneng har han startet å føle seg friskere.

– Nå orker jeg å snakke med folk. Jeg orker å besøke kompiser. Jeg begynner å få tilbake livet mitt og det er det jeg ønsker aller mest.

Ber pasientene søke hjelp hos fastlegen

Jan Fredrik Andresen

Jan Fredrik Andresen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix
Rolf Luneng, doktor ved Norsk Borreliosesenter

Rolf Luneng.

Foto: Heidi Lise Bakke / NRK

Hos Statens helsetilsyn møtte direktør Jan Fredrik Andresen opp for å høre på hva demonstrantene hadde å si.

– De pasienthistoriene vi har hørt her i dag har gjort inntrykk på meg, sier Andresen til NRK.

Han opplyser også at helsetilsynet varslet Rolf Luneng allerede i februar om at han ville miste autorisasjonen sin som følge av behandlingen av borreliosepasienter.

– Disse pasientenes kontakt med Luneng kunne vært avsluttet i god tid slik at de kunne ha fått hjelp et annet sted i helsevesenet, sier Andresen.

– På hvilken annen måte kan man hjelpe denne pasientgruppen?

– De må søke hjelp i helsevesenet, primært er det hos fastlegene. Men ut fra disse sykdomshistoriene vi har hørt i dag, så tenker jeg at spesialisthelsetjenesten også må hjelpe til å utrede og behandle.

– Hvordan skal man behandle borreliosepasienter da?

– Det er det ulike oppfatninger om. Det er utgitt nasjonale retningslinjer for bruk av antibiotika som er gjeldene. Men det er gledelig at Helsedirektoratet har tatt initiativ til et møte hvor vi skal arbeide videre for å utvide kompetansen om denne tilstanden.

– Opplever du at denne pasientgruppen har blitt godt mottatt av helsevesenet?

– Når vi hører disse historiene så er det åpenbart at noen av dem ikke har hatt et godt møte med norsk helsevesen i den forstand at de ikke opplever seg som trodd og forstått. Det er leit å høre.

– En medisinsk skandale

Norsk borreliosesenter har hatt stor pågang fra både pasienter og media etter at det ble kjent at Luneng mistet lisensen.

– Min første reaksjon var forferdelse og forbauselse. Vi mener at det vi har oppnådd i behandlingen her på klinikken i fire år skulle tilsi at vi kunne fortsette. Vi har hjulpet mange hundre pasienter til å bli friskere eller helt frisk. Så vi skjønner ikke at jeg skal bli fratatt min autorisasjon, sier Luneng.

Flåttlegen har nå satt advokater på saken som jobber med å formulere et tilsvar på helsetilsynets vedtak.

– Vedtaket kan ikke bestå sånn som det er gitt fra helsetilsynet. Det er en medisinsk skandale i Norge hvis det skjer.

Lam i begge bena

19 år gamle Hanne ble syk for ett og et halvt år siden. Sykdommen brøt ut etter at hun hadde en vanlig kneoperasjon. Hun fikk betennelse i operasjonssåret, så fulgte epilepsilignende anfall og lammelser. I dag er hun lam i den ene armen, begge bena og sitter i rullestol.

På Rikshospitalet fikk hun påvist Borrelia. Familien flyttet fra Honningsvåg til Oslo for å få behandling hos Luneng.

– Vi har fått høre at bakterien kan ha ligget i kroppen lenge, men at sykdommen brøt ut etter hun fikk betennelse i operasjonssåret, sier faren hennes.

Nå frykter 19-åringen og foreldrene hva som skjer etter at legen fratas lisensen.

– Det er helt forferdelig. Vi vet ikke hva vi skal gjøre. Vi hadde sett for oss flere måneder med behandling for at jeg skulle bli frisk og komme på bena igjen, sier hun.

– Er du redd?

– Ja.