Skal dele ut gratis HPV-vaksine til vanskeligstilte

I stedet for å kaste fullt brukelige HPV-vaksiner av merket Gardasil, får kommuner gi den gratis til vanskeligstilte, samt menn som har sex med menn.

HPV-vaksine Gardasil

Denne vaksinen blir etter en anbudsrunde byttet ut mot Cervarix. Jenter født i 1991 eller senere har hatt tilbud om gratis vaksinering mot HPV-virus siden høsten 2016. Vaksinen beskytter mot HPV 16 og 18, som er årsak til 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft.

Foto: Charles Buchanan / Ap

Folkehelseinstituttet oppfordrer kommuner i Norge til å bestille HPV-vaksinen Gardasil fra restlageret, slik at de kan tilby den gratis til flere grupper mennesker.

– Det er veldig bra. De svakeste i samfunnet har hverken økonomi eller mulighet til å få gjort slikt uten at det er gratis, sier Liv Bente Sunde i feltsykepleien i Kristiansand kommune.

Nå har flere byer tatt oppfordringen. Både Trondheim, Helse Bergen, Kristiansand, Halden og flere bydeler i Oslo har søkt om å få vaksiner.

Revolusjon

Spesialsykepleieren som til daglig hjelper rusmisbrukere og sexarbeidere, er glad for at mennesker som ikke nødvendigvis har midlene til å gjøre det selv, får vaksinen gratis.

– Som sexarbeider kan en være mer utsatt for å bli smittet. Hvis vi gir vaksinen gratis og det er god nok informasjon om det, så tror jeg de blir veldig takknemlige, sier Sunde.

Fra i høst erstattes Gardasil av Cervarix som HPV-vaksine i Norge.

Avdelingsdirektør ved vaksineforsyningen hos Folkehelseinstituttet, Britt Wolden, sier de er glade for hver søknad de mottar.

– Jeg vil absolutt oppfordre kommunene til å gripe muligheten til å bestille fra restlageret.

Wolden sier det ikke er mange dagene siden de sendte ut oppfordringen til kommunene og at hun håper at det tar seg opp i antall bestillinger.

Liv Bente Sunde

Spesialsykepleier i feltsykepleien i Kristiansand kommune, Liv Bente Sunde, jobber med rusmisbrukere og sexarbeidere.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

Les også:

Snarest mulig

Smittevernoverlege i Kristiansand kommune, Dagfinn Haarr, har tatt initiativ til å bestille vaksinen til Kristiansand.

Han er glad for at kommunen nå får muligheten til å vaksinere enda flere.

– I stedet for å kaste dem får kommunene anledning til å tilby vaksinen til rusavhengige, sexarbeidere og i tillegg menn som har sex med menn. Det er helt suverent.

HPV-viruset viser seg å være årsaken til en rekke forskjellige kreftformer, den mest kjente er livmorhalskreft.

– Det er en revolusjon. Ved å innføre vaksinen kan man faktisk utrydde en kreftsykdom blant kvinner, sier Haarr.

Kommunen tar snart kontakt med aktuelle grupper for å informere om muligheten.

– Vi kan ikke løpe rundt i byen med sprøyter, men vi tar kontakt med dem som jobber med disse gruppene, slik at de kan informere om at en kan ta vaksinasjonen på vaksinasjonskontoret, forteller smittevernoverlegen.

Folkehelseinstituttet (FHI) hadde i juli et restlager på rundt 18.000 doser av Gardasil. Det er nok til å vaksinere 6000 personer.

Siden Gardasil-vaksinene går ut på dato i løpet av 2019 må all vaksinasjon være påbegynt i november for at en skal rekke å ta hele vaksinen.

– Vi vil starte så snart vaksinene er i hus. Da gjelder det å komme i gang, sier Haar.

Dette bør du vite om HPV-vaksinen:

  • Jenter født i 1991 eller senere har hatt tilbud om gratis vaksinering mot HPV-virus siden høsten 2016. Vaksinen beskytter mot HPV 16 og 18, som er årsak til 70 prosent av alle tilfeller av livmorhalskreft.
  • Det første årskullet som fikk tilbud om HPV-vaksine på 7. trinn har betydelig lavere forekomst av Humant papillomavirus (HPV) enn jenter i eldre årskull som ikke fikk tilbud om vaksinen. Det viser en studie fra Folkehelseinstituttet.
  • Fra høsten 2018 får også gutter på 7. klassetrinn tilbud om HPV-vaksine gjennom barnevaksinasjonsprogrammet.
  • Se faktaboks for utfyllende informasjon.
Dagfinn Haarr

Smittevernoverlege i Kristiansand kommune, Dagfinn Haarr, er klar for å tilby gratis vaksine til flere i kommunen.

Foto: Lars Hægeland / NRK