– Det er mye bra lokalmat på Sørlandet, men dere er veldig beskjedne med å trekke den fram, fortelle om den og være stolt av den. Der har dere litt å gå på.
Det sier Nina Sundqvist, administrerende direktør i stiftelsen Matmerk, som skal fremme norsk mat.
Hun sier etterspørselen etter lokalprodusert mat nærmest har eksplodert det siste året. De siste tallene viser en vekst på over 16 prosent.
– Ta fram stoltheten
Hun mener Sørlandet har mange gode matprodusenter som fortjener mer oppmerksomhet.
– Der er mange produsenter. Jens Eide er en kjent kjøttprodusent, dere har Hesnes Gartneri, Annes Vaktelgård, Bekkereinan fra Kvinesdal, Trine på Gården. Dere har mange, men er beskjedne.
– Min oppfordring er å ta fram stoltheten, vis det fram og gjør det tilgjengelig for forbrukeren, sier Sundqvist.
- Finn lokale produsenter her: lokalmatagder.no
I ferd med å snu
Erik Fløystad er leder i Aust-Agder bondelag. Han er fornøyd med at flere nå kjøper lokal mat og tror flere i næringen vil satse på slike produkter.
– Ikke minst tror jeg butikkene etter hvert forstår at de må ta inn lokalmat. Det har nesten vært umulig å få det inn, fordi det har vært så stor kjedemakt.
– Men nå begynner butikkene å ville ha inn varen og forbrukeren begynner å bli opptatt av at de vil ha noe ekte og genuint, da har lokalmaten et fortrinn.
– Vi er fortsatt avhengig av de mange volumprodusentene, men det lille ekstra vi har råd til når vi skal ha noe spesielt, det tror jeg vi kan ta ut gjennom lokalmaten, sier Fløystad.
Formidabel økning
Slakter og pølsemaker Jens Eide i Lillesand sier omsetningsøkninga de siste årene har vært formidabel.
– Utviklinga har vært nå formidabel. Når denne uka er omme så vil omsetninga i år ha passert fjoråret. Og fjoråret var godt 17 prosent opp, sier Eide.
Matmerkdirektør Nina Sundqvist mener det er flere årsaker til at forbrukerne nå vil ha lokalprodusert mat.
– Jeg tror forbrukeren er litt lei det ensidige prisfokuset. Nå ønsker forbrukeren å vite mer om opprinnelsen til maten og ha en annen smaksopplevelse.