Hopp til innhold

- Risikerer tortur etter norsk besøk

Slektningene til en fengslet menneskerettsaktivist i Vest-Sahara risikerer å bli arrestert og torturert etter å ha tatt imot besøk fra to norske studenter, ifølge Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Trygve Utstumo, sammen med familien til samvittighetsfangen Brahim Dahane i Vest-Sahara

Trygve Utstumo fra Arendal, sammen med familien til samvittighetsfangen Brahim Dahane i Vest-Sahara.

Foto: www.vest-sahara.no

Trygve Ustumo

Trygve Ustumo ble avhørt og kroppsvisitert av marokkansk politi.

Foto: www.vest-sahara.no

Student Trygve Utstumo fra Arendal ble i går kveld arrestert i Vest-Sahara sammen med en norsk medstudent. De to var i landet som turister, sier arendalitten.

De ble pågrepet pågrepet av marokkansk politi kort tid etter at de hadde møtt moren til Brahim Dahane. Han er en av de mest kjente politiske fangene i det okkuperte Vest-Sahara.

– Grunnen til at vi ble pågrepet, slik vi ble forklart det, er at det å prate med lokalbefolkningen ikke går under det turister kan gjøre, sier Utstumo til NRK.

Etter over en time i avhør ble de to sendt med buss ut av landet.

– Stor risiko

Støttekomiteen for Vest-Sahara er bekymret for hva som kan skje med familien som Utstumo besøkte.

– Alle som mottar besøk og forteller om konflikten i Vest-Sahara, risikerer å bli arrestert og torturert, sier komiteens leder Jørn A. Sund-Henriksen til NTB.

Brahim Dahane han sittet fengslet i 15 måneder, og saken hans skal opp i neste uke. Han skal tirsdag ha innledet en sultestreik i fengselet i protest mot rettsprosessen mot ham og seks andre aktivister.

Ble kroppsvisitert

Trygve Utstumo forteller at politiet sto på utsiden av vinduet da de besøkte moren til Dahane. Få minutter senere ble de pågrepet på gata. De gjorde en grundig kroppsvisitering av oss begge og forhørte oss.

– Politiet hadde sett blitsene fra kameraet på rommet hvor vi hadde møtte Dahanes mor, og de var veldig interessert i å få tak i bildene vi hadde tatt, sier Utstumo til støttekomiteens nettsted.

De to norske studentene er nå utvist fra Vest-Sahara og ble sent mandag kveld satt på en buss med politieskorte på vei til enten Agadir eller Marrakech. Tirsdag morgen var de fortsatt på vei ettersom bussen punkterte midt på natten, opplyser
Sund-Henriksen.

Advarer ikke mot besøk

Selv om familien til Dahane risikerer represalier, var det ikke galt av nordmennene å besøke dem, mener Sund-Henriksen.

– De vet hva de risikerer, men ønsker likevel å fortelle om situasjonen i Vest-Sahara. Dette er ett av verdens mest lukkede land, og marokkanske myndigheter er helt hysterisk oppsatt på at det ikke skal komme ut opplysninger derfra, sier Sund-Henriksen.

Flere kastet ut


Ifølge Støttekomiteen for Vest-Sahara har flere utenlandske observatører, parlamentarikere og journalister blitt utvist fra Vest-Sahara de siste ukene.

Vest-Sahara er en tidligere spansk koloni som både Marokko og frrigjøringsbevegelsen Polisario krever råderett over. Størstedelen av landet har vært okkupert av Marokko siden 1975.