Hopp til innhold

– Det er som å få en spiss stein i hodet

Det henger livsfarlige istapper fra flere bygg i Kristiansand sentrum. Nå ber brannvesenet og Huseiernes Landsforbund gårdeiere om å ta ansvar.

Det henger livsfarlige istapper fra flere bygg i Kristiansand sentrum. Nå ber brannvesenet og Huseiernes Landsforbud gårdeiere om ta ansvar.

Brannvesenet fjerner isen

Brannvesenet fjerner isen fra bygget i Kristiansand sentrum.

Foto: Håkon Eliassen / NRK
Ingen vil ha denne i hodet

Oliver Nørve vil ikke at noen skal få denne isblokken i hodet.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Vi skraper vekk istappene som henger her. Blir det mildvær vil de løsne og da er det farlig å gå på fortauet under, sier brannkonstabel Jarl Rune Velle mens han og kollegaen knuser isen med øks og rive.

Med brannvesenets kranbil henger de cirka 10 meter over bakken og arbeider intenst med å få vekk alt på bygget i Kristiansand sentrum slik at ingen forbipasserende skal få isen eller snøen i hodet.

– Det kommer jo som et spyd når det løsner. Det er som å få en spiss stor stein i hodet, sier kollega Espen Tingsaker.

– Mange er uansvarlige

Det er Oliver Nørve, som er formann i sameiet Strandpromenaden 9 i Kristiansand, som har bestilt brannvesenet. Han har satt opp rasfare-skilt, men vil ikke ta noen sjanser.

– Det er veldig viktig å få dette fjernet. Får noen en istapp i hodet og blir skadet, så er det mitt ansvar som formann i sameiet, sier Nørve.

NRK.no har onsdag sett flere bygg med store istapper hengende ned mot fortauet. Nørve synes gårdeiere og driftsledere som ikke tar isen alvorlig er uansvarlige.

– Det handler jo bare om å se opp noen ganger i løpet av dagen. Henger det noe der må man gjøre noe med det, sier han.

Gårdeier dømt

I 2010 fikk en gårdeier i Kristiansand bot på 80.000 kroner etter at en kvinne i 60-årene ble hardt skadet etter å ha fått et takras i hodet.

Gårdeieren ble dømt for å ikke ha sørget for tilstrekkelig merking og varsling i forhold til faren for takras. Kvinnen fikk tre brudd i nakken og sliter fortsatt med store smerter etter ulykken.

Samme året fikk en 27-åring hodeskallen knust av en isblokk som falt ned fra et bygg i Oslo. Han overlevde så vidt det var og det ble rettssak hvor gårdeieren ble tiltalt.

I Borgarting lagmannsrett ble både gårdeier og driftsleder dømt til 60 dagers fengsel, men saken gikk videre til høyesterett. Der ble gårdeieren frifunnet, men dommen mot driftslederen ble fastholdt.

Ifølge dommen skulle driftslederen ha undersøkt taket bedre.

SE BILDENE FRA KRISTIANSAND SENTRUM:

– Gårdeiere må følge med

Brannvesenet på plass

Brannmester Tor Eriksen har sett flere bygg hvor is må fjernes i Kristiansand sentrum.

Foto: Håkon Eliassen / NRK
Espen Solum

Espen Solum i Huseiernes Landsforbund ber folk ta ansvar.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Brannmester i Kristiansand-regionen Tor Eriksen har selv sett flere bygg hvor det henger is som kan falle ned på forbipasserende, men han synes det er vanskelig å forstå hvorfor folk ikke fjerner isen eller får den fjernet.

– Det er vanskelig å si om folk er for dårlige til å følge med eller at de ikke evner å være ansvarlige. Men ansvaret ligger hos dem, så de må følge med, sier han.

– Men det er jo mange høye bygg. Alle kan vel ikke få hjelp av brannvesenet?

– Jeg ser jo at det kan være et problem for enkelte gårdeiere hvis byggene er høye og det er kronglete å komme opp, men de må likevel kontakte folk som kan fjerne isen på en forsvarlig måte, sier han.

– Flere er blitt flinkere

Eiendomsrådgiver Espen Solum i Huseiernes Landsforbund sier de jobber iherdig med å informere gårdeiere om at isen og snøen må fjernes.

– Dette er viktig. Ansvaret er stort og det gjelder private huseiere, gårdeiere og ikke minst borettslag. Dette kommer jo som julekvelden på kjerringa hvert år og derfor må vi ut med informasjon med en gang meteorologene varsler snø.

Solum sier mange gårdeiere fortsatt ikke er klar over at det er deres ansvar, men at stadig flere blir flinkere.

– Det skyldes god informasjon og at private firmaer påtar seg oppgaven. I tillegg har brannvesenet i Kristiansand gjort en god informasjonsinnsats på at de er villige til å hjelpe. Så lenge gårdeiere er aktive med øynene sine er det alltid hjelp å få, men det er ikke hjelp å få for dem som sover i timen, avslutter Solum.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %