Prisen i studentbyene skiller tusenlapper

Studenter reagerer på store forskjeller i kollektivprisene ved norske studiesteder. I Oslo og Kristiansand vil ikke kollektivselskapene innføre prisgunstige årskort for studenter.

Student busstilbud

Studenter i Kristiansand kan ikke kjøpe et busskort som gjelder et år av gangen. Dette taper de penger på.

Foto: Line Haus / NRK

I Stavanger, Bergen og Trondheim tilbys studenter rundt 1000 kroner i reiserabatt hvis de kjøper årskort.

I Oslo mener selskapet Ruter at et slikt årskort er umulig å lage, og i Kristiansand hevder Agder kollektivtrafikk (AKT) at det ikke er behov.

By

Pris på studentårskort

Antall soner

Stavanger

3600

1

Trondheim

4560

1

Bergen

4850

2

Oslo

7360*

1

Kristiansand

Tilbyr ikke

0

*I Oslo blir summen lavere ved kjøp av tolv månedsbilletter. Størrelsen på sonene varierer også fra sted til sted.

– Penger vi ikke har

Kai Steffen Østensen og Kristian B. Bakken i Studentorganisasjonen i Agder håper årskort for studenter blir et landsdekkende tilbud.

– Politikere må satse på studenter og sikre oss et kollektivtilbud vi kan bruke. Ikke tvinge oss til å bruke penger vi ikke har, sier Østensen.

Begge understreker at det finnes mange studenter som bor, jobber og studerer i samme by. For disse er årskort et nødvendig tilbud.

Kai Steffen Østensen

Østensen studerer samfunnsplanlegging og kommunikasjon ved UiA.

Foto: Line Haus / NRK

Varierende tilbud

Slik får studenter helårsrabatt i andre norske byer:

  • Kollektivselskapet Kolumbus i Stavanger tilbyr rabatterte helårsbilletter for studenter.
  • I Bergen og Trondheim tilbyr selskapene Skyss og AtB to 180-dagersbilletter med tilsvarende rabatt.
  • Som student i disse tre byene får du dermed to måneder «gratis» transport hvert år, om du kjøper billetter som gjelder et kalenderår.
  • Prisgevinsten blir rundt tusen kroner alle de tre stedene.

Semesteravgiften byr på problemer

På Ruters hjemmeside finner man en tabell der 365-dagersbilletten er oppført. Denne koster over 2000 kroner mer enn 12 månedsbilletter.

Ruter Priser

Slik er prislisten for studenter i Oslo. I Stavanger koster et årskort over 3700 kroner mindre. Sentrumssonen er vel å merke mindre.

Foto: Skjermdump

Pressevakt Øystein Dahl Johansen i Ruter sier de forholder seg til reglene som er gitt av staten. Det vil si 40 prosent rabatt på periodekort for skoleelever og studenter under 30 år.

– Studentbilletten gjelder kun sammen med gyldig studentbevis fra utdanningsstedet. Ettersom det er to ulike semesteret i året kan vi ikke tilby et helårskort til denne kundekategorien.

– For studenter vil det derfor lønne seg å kjøpe 30-dagersbilletter de månedene de har krav på rabattert billett, sier Johansen.

Kommunikasjonssjef i Kolumbus (kollektivtransportselskapet i Rogaland), Grethe Skundberg, mener man ikke trenger å legge seg opp i dette med semesteravgift.

– Vi er opptatt av å gi et godt tilbud til studentene i regionen. Studenter er ikke bare her akkurat de månedene semesteret pågår, de flytter hit gjerne én måned før studiestart.

Grethe Skundberg

Rogaland er et fylkene i landet med størst studentrabatt på kollektivtransport.

Foto: Kolumbus

Ser ikke behovet

En studentbillett som gjelder i Kristiansand kommune koster 440 kroner per måned. Ganger du dette opp, utgjør det en årlig kostnad på 5280 kroner.

Til sammenligning koster det 3600 kroner å reise som student i Stavanger, om du kjøper årskort. Denne billetten gjelder reise med buss, båt og tog. Billetten i Kristiansand gjelder kun buss.

– Vi tror ikke at studenter trenger et slikt kort. Mange studenter bor nært studiestedet, i tillegg er mange borte i ferier. Dette vet vi, siden vi gjorde en reisevaneundersøkelse for en tid tilbake, sier administrerende direktør Siv Wiken i AKT.

Bakken kjøper ikke denne forklaringen.

– Jeg er ikke enig. Jeg syns nok at vi og AKT skal snakke litt sammen, og finne gode løsninger.

Kristian B. Bakken

Kristian B. Bakken studerer statsvitenskap ved UiA.

Foto: Line Haus / NRK