NRK Meny
Normal

Prester ber bystyret snu og tillate tigging

Prestene i Arendal reagerer kraftig på at deres by er den første som innfører et tiggeforbud. De håper på omkamp i bystyret.

Tigging

I august vedtok bystyret i Arendal at tigging på offentlig sted eller fra hus er forbudt.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

I et leserinnlegg i Agderposten i dag, hamrer prestene løs på det de kaller et ubarmhjertig og diskriminerende tiggeforbud, etter at Arendal bystyre i august gjorde det ulovlig å tigge i kommunen.

«Det sies ofte at et samfunns humanisme skal måles på hvordan en opptrer mot de svakeste iblant oss. Vi er urolige for hvilken retning Arendal nå tar i forhold til dette, og de konsekvenser dette har for våre medmennesker som vi er ansvarlige for.» står det i innlegget.

– Kan ikke forby fattigdom

– Det sier mye om menneskesynet vårt, hvordan vi behandler de svakeste av de svake hos oss. Vårt kristne menneskesyn og vår kristne tro forplikter oss til å protestere, sier Thore Wiig Andersen, kapellan i Øyestad sokn.

Thore Wiig Andersen

Kapellan Thore Wiig Andersen er en av flere som har skrevet under på leserinnlegget.

Foto: Sundsdal, Svein / NRK

Han sier prestene reagerer på at det i offentligheten har vært stille etter at det ble gjort et så kontroversielt vedtak som å forby tigging med 21 mot 18 stemmer.

– Det er mange som har reagert på sosiale medier, men i offentligheten har det vært stille i ettertid. Vi kjenner Arendal fra en annen side, som en raus by.

Wiig Andersen sier prestene håper at bystyret skal snu.

– Det er gjort et knapt vedtak. Vi er glade for at store deler av bystyret er enig med oss. Vi håper det kan bli en omkamp i bystyret og at de fjerner denne misforståttheten om at det går an å forby fattigdom.

– Det eneste vi risikerer er at vi skyver de svakeste av de svake enda lenger ned i dritten. Det kan vi ikke være bekjent med i forhold til vårt menneskesyn.

Få tiggere

Kapellanen sier at de ikke ønsker å være naive i forhold til kriminelle elementer, men de reagerer på timingen på tiggeforbudet.

– Tiggingen i Arendal har beviselig gått ned, den er nesten ikke synlig. Da mistenker jeg at det er andre motiver bak, som er veldig problematiske.

– For det andre er det ingen beviselig sammenheng mellom å forby tigging og reduksjon i kriminaliteten. Vi har lagt oss på samme linje som Kirkens Bymisjon og andre som jobber ute blant tiggerne har sagt i høringsuttalelser lenge.