NRK Meny
Normal

Politiet: – Kjøringen var ulovlig

Snøskredet som tirsdag begravde en snøskuterfører i Valle, ble utløst etter ulovlig kjøring. Det slår lensmann Dag Hovden fast.

Snøskred

NETT-TV: I dag var lensmannen på befaring i skredområdet. Dette er en av snøskuterne som ble tatt av raset i Valle tirsdag.

– Kjøringen er, isolert sett, i strid med lov om motorferdsel i utmark, så det vil bli en reaksjon på det, sier Hovden til NRK.

Han legger til at dagens fokus er glede over at det gikk så bra som det gjorde.

Snøskred Valle

Raset gikk i lia øst for Valle sentrum.

Foto: Politiet i Valle

Det som skjedde var at sju snøskuterførere i går ettermiddag kjørte i følge øst for Valle sentrum, da de tok en avstikker for å leke seg oppe i lia, ifølge lensmannen.

Skuteren som var øverst utløste skredet, ifølge politiet. Hovden forteller at det var tre snøskutere som ble tatt av skredet. Den ene var mer eller mindre helt begravd. Politiet fikk melding om snøskredet klokken 17.29.

Loven åpner kun for nyttekjøring

Lov om motorferdsel i utmark åpner kun for nyttekjøring.

– Akkurat den kjøringen som foregikk her kan jo ikke betegnes som nyttekjøring, mener Hovden. Som sier at saken vil bli etterforsket.

Snøskred

Politiførstebetjent Dag Refsnes (bildet) og lensmann Dag Hovden var på befaring i skredområdet onsdag formiddag.

Foto: Leif Dalen / NRK

Straffereaksjonene for ulovlig kjøring med snøskuter vil trolig være bøter. Selv om de involverte handlet helt riktig da ulykka først skjedde, var det atferden i forkant som utløste skredet. Derfor blir det en konsekvens av kjøringen, uansett, ifølge lensmannen.

Lensmann Dag Hovden om god innsats.

100 meter bredt

Skredet var anslagsvis 100 meter bredt, og det har gått 250 til 300 meter ned i lia. Det var store menger snø som løsnet innerst i en liten dal og samlet seg nederst som i en trakt.

De involverte fikk veiledning av kyndige folk på telefonen, og tok et overflatesøk. De hadde spadd flere steder, før de så litt av en hånd og muligens hjelmen stikke opp

– Det er en svært alvorlig hendelse. Uten tvil kunne det ha gått menneskeliv her. Det var god innsats fra kameratene som gjorde at det gikk så bra som det gjorde, sa lensmannen til NRK tirsdag kveld.

Dag Hovden forteller til NRK onsdag ettermiddag at politiet er varslet om at det har gått et nytt skred i fjellet mellom Valle og Dalen i Setesdalsheiene.

– Dette understreker hvor stor skredfare det er i fjellet akkurat nå, sier Hovden.

Snøskuter tatt av snøskred i Valle

Dette er en av snøskuterne som ble tatt av raset i Valle tirsdag.

Foto: Leif Dalen / NRK
Laster kart, vennligst vent...