NRK Meny
Normal

Mystisk gatekunstner setter preg på Bykle

En av Norges mest kjente gatekunstnere, «Pøbel», har trolig vært på ferde i Bykle kommune. Det kan man se dersom man stikker hodet under Byklebroa.

En av Norges mest kjente gatekunstnere, «Pøbel», har trolig vært på ferde i Bykle kommune. Det kan man se dersom man stikker hodet under Byklebroa.

Under Byklebroa er det oppdaget et maleri, signert den mystiske gatekunstneren Pøbel.

Og det er det trolig få som har gjort. Pøbel-kunstverket har sannsynligvis vært der i lang tid uten at noen har lagt merke til det.

Anonym kunstner

Den mystiske gatekunstneren jobber under pseudonymet «Pøbel». Pøbel er mest kjent for å ta graffitikunsten ut i ingenmannsland og for å ha endret folks forståelse og forhold til gatekunst. Stavanger-oppvokste Pøbel er dessuten den første kunstner som har malt sine kunstverk på en død spermhval, i tillegg til en rekke andre oppsiktsvekkende kunstprosjekter landet rundt.

Urban kunst i Lofoten

Gatekunstneren går under pseudonymet Pøbel, men ingen vet hvem han egentlig er.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Liv Åkre Trydal fra Bykle ble i mai tipset om et mulig Pøbel-kunstverk tagget på brokaret under Byklebroa. Trydal dro ned for å ta bilde av kunstverket, og frem til nå har bildet ligget lagret på datamaskinen. Denne uken publiserte hun bildet på sin egen Facebook-side. Etter å ha googlet kunstneren er hun ikke i tvil om at det må være snakk om et Pøbel-verk.

Motivet er tatt fra musikalen «Sound of Music», og det samme motivet har gatekunstneren brukt i tidligere utstillinger. Dessuten er bildet signert Pøbel, hvilket styrker forestillingen om at det er han som står bak.

Hvor lenge kunstverket har eksistert vet ingen, men Trydal antar at det kan ha vært der en god stund. At hun oppdaget bildet i mai, var kun en tilfeldighet.

Overrasket ordfører

Ordfører i Bykle kommune, Jon Rolf Næss, er begeistret over nyheten om at Pøbel har plassert et kunstverk i hans kommune. Selv har han ikke sett kunstverket ennå.

– Jeg ble nettopp gjort oppmerksom på det, så dette er helt nytt for meg. Dette synes jeg er kjempekult, og jeg skal opp og se på kunstverket så fort jeg kommer hjem fra jobb, sier han til NRK.

Bykle fikk også i fjor stor medieoppmerksomhet for den danske kunstneren Marco Evaristtis rødmaling av en foss på Hovden. Den gang var ordføreren rasende. Men i ettertid har han sett at slike stunt kan være med på å gi bygda oppmerksomhet.

Setter kommunen på kartet

Ordføreren kjente ikke til gatekunstneren fra før, og måtte i likhet med Trydal søke på internett etter hvem denne kunstneren er. Næss tror ikke mange kan ha kjent til kunstverket fra før.

– Jeg må jo betrakte det som en ære at en såpass kjent kunstner setter sin signatur på et brokar i Bykle. Pøbel setter kommunen vår på kartet ved å dukke opp uoppfordret på denne måten. Det må jo bety at han ser noe spesielt i Bykle.

Næss synes det er overraskende at ingen har oppdaget kunstverket før nå. Men det tror han er et bevisst valg fra kunstnerens side.

– Han har lagt kunstverket til et område det normalt ikke er ferdsel i. Det er nok få som har sett det, og jeg tror nok han bevisst legger kunstverkene sine til slike utilgjengelige plasser.

Ordføreren kan imidlertid fortelle at han gleder seg til å ta kunstverket i nærmere øyesyn senere i dag.

Se bildeserie fra Pøbels kunstneriske utfoldelse andre steder i landet: