NRK Meny
Normal

Plages av lukt

Naboer klager på kraftig lukt, avfallsanlegget skylder på mye nedbør.

Søppelberget vokser

Naboer til Brennevinsmyra sier luktproblemene til tider er så store at de ikke kan lufte, bruke varmepumper eller henge klær ut til tørk. (Illustrasjonsfoto).

Foto: Tormod Flem vegge / NRK

Været med mye nedbør er årsak til at luktplagene fra Brennevinsmyra Miljøpark i Mandal er dramatisk forverret, mener ledelsen ved avfallsanlegget.

Naboer sier til avisa Lindesnes at luktproblemene til tider er så store at de ikke kan lufte, bruke varmepumper eller henge klær ut til tørk.

Over 80 beboere i området har skrevet under på et brev om lukten til Fylkesmannen.

I brevet uttrykker de også sin bekymring for om avgassene fra anlegget er skadelige, og for forurenset sigevann til Jåbekksvannet, Strømsvika og Kigevannet.

Ber naboene holde ut

Daglig leder i renovasjonsselskapet Maren, Knut Skagestad, ber naboene til Brennevinsmyra holde ut i to uker til. Nå graves det nemlig ned et gassrør som skal suge ned gassen som lukter vondt.

- I arbeidet med disse gassrørene graves det direkte i fyllinga. Selve arbeidet gjør også at det blir mer lukt. Men to uker etter påske skal gravearbeidet være ferdig, og forhåpentligvis vil lukten minke etter den tid, sier Skagestad til avisa.

- Det spesielle været med stor nedbør skaper grunnlag for mer lukt, forklarer Skagestad.