Pågang fra hele landet etter mobbesak

Mobbeofferet Robert Liland og hans familie har fått henvendelser fra hele landet etter at han vant rettssaken mot Søgne kommune.

Mobbeoffer Robert Liland får erstatning

Mobbeofferet Robert Liland fortalte sin historie i Lørdagsrevyen.

I 2013 vant Liland frem og fikk tilkjent 650.000 kroner i erstatning etter en lang og hard kamp mot Søgne kommune. Mobbing blant barn og unge har igjen vært tema denne uken, etter at en 13-år gammel jente ble funnet død nyttårsaften

Ordene var verst

De fleste husker 25-åringen som Robert Liland, mobbeofferet fra Søgne i Vest-Agder som vant fram i retten.

Mobbingen foregikk ved Tinntjønn ungdomsskole i Søgne i perioden 2003 til 2005. Han og familien har lenge kjempet for å få erstatning for tiden da mobbingen pågikk.

– Det skjedde ofte bak skolen. Det fysiske var ikke det verste, faktisk var det nesten noe jeg håpet på. For ordene og utestengningen var så mye verre, sier Liland.

Saken fikk stor oppmerksomhet og etter rettssaken endret Liland like godt etternavnet totalt og nærmest på trass – inspirert av en sang han elsker: Mellom bakker og berg.

– Jeg har det veldig bra i dag, men jeg hadde aldri klart det uten mamma og pappa, forteller han i TV-reportasjen.

Robert Liland

Det fysiske var ikke det verste, faktisk var det nesten noe jeg håpet på. For ordene og utestengningen var så mye verre, sier Liland.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Pågang fra hele landet

Familien i Søgne i Vest-Agder fikk rettens medhold i at skoleansatte handlet uaktsomt. Ledelsen burde i større grad forsøkt å stanse den vedvarende mobbingen, mente retten.

Etter at moren Ann Kristin Liland skrev bok om det som skjedde, har mange hundre familier fra hele landet tatt kontakt.

Det skjer hver eneste dag og jeg følger mange saker tett. For det finnes ikke noe sted i dette landet som tar tak i enkeltsaker på denne måten.

Robert Liland

Robert og moren Ann Kristin Liland får hundrevis

Foto: Inger Kristine Lee / NRK

– Ville aldri skjedd med voksne

Også Lilands advokat, Arvid Kjærvik har fått flere mobbesaker etter at han vant frem i Liland-saken. Han mener barn har langt dårligere rettsvern enn voksne.

Advokat Arvid Kjærvik

Advokat Arvid Kjærvik sier barn har langt dårligere rettsvern enn voksne.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

– Det ville aldri ha blitt akseptert i voksenverdenen. Der ville arbeidstilsyn, fagforeninger og andre instanser grepet inn, mener Kjærvik.

Flommer inn til mobbe-nettsted

I 2002 innførte daværende statsminister, Kjell-Magne Bondevik nulltoleranse og et manifest mot mobbing. 14 år etter renner mobbemeldingene inn hos fagfolkene til Blå Kors sin nye chattetjeneste.

«Snakkommobbing.no » har opplevd tre ganger så mange henvendelser bare det siste halve året, i forhold til i hele fjor. 1684 forespørsler har det blitt fra september 2014 og fram til nå.

Saken om 13-åringen som døde nyttårsaften og som ifølge familien ble mobbet på barneskolen, har gjort sterkt inntrykk på Robert Liland.

– Helt jævlig å vite at det gikk så mange år uten at jenta ble fulgt opp. Det er helt sykt.

Robert Liland / Robert Mellom Bakkarogberg

Saken om 13-åringen som døde nyttårsaften og som ifølge familien ble mobbet på barneskolen, har gjort sterkt inntrykk på Robert Liland.

Foto: Inger Kristine Lee / NRK

Les også: Henlegger mobbesak i Søgne