Nye fengsler står tomme – vil bruke dem til koronapasienter

To splitter nye fengsler med til sammen 300 soningsplasser blir foreslått som feltsykehus for koronapasienter. Sørlandet sykehus trenger større plass, men er skeptiske til å bruke fengselet.

Agder fengsel, avdeling Mandal.

Agder fengsel, avdeling Mandal, skulle etter planen ha åpnet i midten av mai. Nå kan det kanskje i stedet bli midlertidig koronasykehus.

Foto: Statsbygg

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Fengslene kan være godt egnet både til isolasjon og renhold, sier rådmann i Lindesnes Kyrre Jordbakke.

Agder Fengsels nye avdelinger i Mandal og Froland skulle ha åpnet i mai og august, men åpningen er nå satt på vent på grunn av koronasituasjonen.

Samtidig trenger Sørlandet sykehus mer plass til koronapasienter. De planlegger nå for at oppimot 260 koronapasienter kan være innlagt på samme tid.

Fengselscelle i Mandal fengsel.

Slik ser det ut inne på en av fengselscellene i det splitter nye fengselet i Mandal. Til sommeren kan det bo koronapasienter her inne.

Venter en topp i mai

Sykehusdirektør Nina Mevold fortalte på en pressekonferanse før helga at det kan bli aktuelt å etablere feltsykehus for å dekke opp behovet.

Smittetoppen vil trolig treffe Norge i mai, omtrent samtidig som fengselet i Mandal skulle blitt åpnet.

– Dette er på mange måter et sammentreff. Her står vi med to splitter nye bygg som ikke engang er tatt i bruk ennå. Jeg mener dette er en vurdering vi må gjøre nå, sier rådmann Kyrre Jordbakke.

Kyrre Jordbakke

Rådmann i Lindesnes kommune, Kyrre Jordbakke, tror det er smart å vurdere fengslene i Mandal og Arendal som midlertidige behandlingsplasser for koronasmittede.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Må være på sykehuset

Direktør Tryggve Fosse i Kriminalomsorgen region sørvest, mener det ikke er utenkelig at de splitter nye fengslene kan brukes til koronapasienter.

Han mener det ikke er forsvarlig å åpne fengslene slik koronasituasjonen er nå.

– Jeg kan godt skjønne at kommunene tenker på å bruke fengslene, og det er fullt mulig, sier Fosse.

Sykehusdirektør Nina Mevold sier til NRK at hun setter pris på gode innspill fra kommunene, men at fengslene trolig ikke vil være aktuelt for koronapasienter.

– Dette handler om kapasiteten på intensivpasienter. Å plassere respiratorer skjer der det er infrastruktur for dette, som gass, strøm og IKT. Det klarer vi ikke å etablere et helt annet sted på kort tid.

Sykehuset er snart ferdige med å kartlegge alt av areal og kapasitet.

– Vi legger ned en del av det planlagte behandlingstilbudet vårt, som vi har blitt bedt om å gjøre. Vi løser først og fremst våre behov på våre tre somatiske sykehus, sier Mevold.

Nina Mevold

Direktør ved Sørlandet sykehus Nina Mevold.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Må kartlegge alle muligheter

Yngve Årøy, fylkesberedskapssjef hos Fylkesmannen i Agder, mener forslaget fra Lindesnes kommune er fornuftig. Han har spilt det videre til kriminalomsorgen.

– Ideen om å bruke et nytt bygg som ikke er tatt i bruk av andre til koronapasienter, er veldig god, sier Årøy.

Han presiserer at han selv ikke har vært på noen av fengslene ennå, og derfor ikke vet hvorvidt de er egnet til helseformål.

Fylkesmannen oppfordrer kommunene til å samarbeide om ledig kapasitet.

– Man ser for seg at smittetallene vil gå opp. Det blir derfor viktig å kartlegge ledig sengekapasitet, også utenfor sykehusene. Dette forslaget er et av disse.

Fengsel i Mandal
Foto: HLM arkitektur

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 19.10.2021
2 635
Smittede siste 7 dager
101
Innlagte
884
Døde
4 192 508
Vaksinerte