Katten Olga stjeler som en ravn

Dette er Olga. Hun jakter bh-er, sokker og hansker i stedet for mus og fugl. Hver uke fyller huset seg opp av stjålne eiendeler fra naboene.

– Når jeg går ut på morgenkvisten for å gå på jobb, vet jeg aldri hva som møter meg på gårdstunet. Der kan det ligge både bh-er og sokker, sier Rita Eriksen og ler.

Hun er matmor til halvperseren Olga som stjeler som en ravn. På nattetid raider hun stadig vekk klesstativene til naboene på Nodelandsheia utenfor Kristiansand.

– Olga jakter som katter flest, bare at hun jakter på klesstativ. Hun tar sokker, truser, håndklær og jobbebukser. Hagehansker er hun spesielt glad i, sier Eriksen.

Katten Olga

Halvperseren Olga er av det kleptomane slaget. Når naboene hennes savner klesplagg vet de hvor de skal gå for å finne dem.

Foto: Privat

Eier ikke skam

I helga la hun ut følgende post på Facebooksiden «Vi som bor på Nodelandsheia»:

Høy :) Då he mi ettår ei ny uge fått inn masse ting å tang katta vår Olga he stjælt! Eie du noe a dettan så meld mæ ellår Lene Merete Joreid. Du kan jønne bare komme innom au 86 a. Utyske eie ikkje skam å he for tiden sygt møe å jårr i boligfeltet vårt. Omforlades lissom.

– Blir folk sure på Olga?

– Nei, de kommer innom, plukker med seg det som er sitt og tar det med et smil. Man må jo bare ta dette med godt humør, hun er jo veldig stolt, sier Rita Eriksen.

Diverse klær stjålet av Olga

Disse klærne har Olga "fanget" bare i løpet av en liten uke. Rita Eriksen la ut bilde på Facebook og ba naboene komme og hente det de savnet.

Foto: Privat

Hun og samboeren har hatt katten helt siden hun var nyfødt. I starten stjal hun i mindre format og ikke folks eiendeler.

– Det begynte uskyldig med blader og kvister, også har det bare blitt større og større. Nå er klesstativ greia hennes, forklarer matmor Eriksen.

Olga er for øvrig sesongarbeider. Hun jobber kun om sommeren. Når folk henger tøyet utendørs begynner hun kles-jakten.

En erstatning for byttedyr

– Å se på klær som bytteobjekter er ikke så veldig vanlig, men det forekommer. Når katter gjør dette er det som regel en del av jaktadferden deres, sier Bjarne Olai Braastad, professor i etologi (læren om dyrs adferd) ved Norges miljø – og biovitenskapelige universitet.

Katter er jegere og får de ikke tak i mus eller fugl, så tar de andre små objekter.

– De har fått det for seg at klær kan være en god substitutt for byttedyr. Ofte har katter som jakter klær en forkjærlighet for klær i seg selv og liker å kose med dem, sier Braastad.

Han forklarer at katter som er tatt litt tidlig fra kattemoren sin, ofte er glade i myke ting. De liker å kose, sutte og bite på gensere og andre klær.

Dette er imidlertid ikke en unnskyldning Olga kan bruke. Hun bor nemlig fortsatt sammen med mammaen sin.

Bjarne O. Braastad

Bjarne Olai Braastad, professor i etologi, vet mye om dyrs adferd. Han sier det ikke vanlig å jakte klær slik Olga gjør, men at noen katter gjør det. Her sammen med katten Rampoline.

Foto: Audun Braastad