NRK Meny
Normal

Nye tider i Start

I fjor høst rykket Start ned for fjerde gang siden årtusenskiftet. Trener Mons Ivar Mjelde håper og tror klubben nå er i gang med å legge en mer stabil plattform for fremtiden.

Video Forbereder seg til førstedivisjonsstart

VIDEO: Start-treneren forbereder en tynn spillerstall til sesongstart i førstedivisjon.

– Det kan være starten på noe nytt. Det kan være sånn at man får en bedre situasjon knyttet til Sør Arena. Det kan være at vi får mer edruelige budsjett å leve etter, som gjør at eventuelle nedrykk også videre blir en korreksjon, og ikke en slik omveltning som det har vært nå, sier Mjelde til NRK.

14 med kontrakt

Ole Martin Årst

BORTE: Storscorer Ole Martin Årst har scoret sitt siste mål for Start. (Arkivfoto)

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX
Kenneth Høie redder

BORTE: Fjorårets førstevalg mellom stengene, Kenneth Høie, er borte fra klubben. (Arkivfoto)

Foto: Teigen, Trond Reidar / SCANPIX
Espen Børufsen

FORSVINNER?: Espen Børufsen er en av flere spillere som har blitt linket til eliteserieklubber. (Arkivfoto)

Foto: Gilbert, Jeff / SCANPIX

I 2012 må Start spare 27 millioner kroner i forhold til fjoråret. Flere spillere har forlatt klubben og flere har ikke godtatt lønnskutt og kan være på vei ut.

Per i dag har Start-treneren 14 spillere med kontrakt til årets sesong, i tillegg til at tre juniorer er tatt opp.

– Å skulle spare 27 millioner er ganske formidabelt på én sesong, sier Mjelde.

Men det tenker han ikke så mye på. Dette er opp til ledelsen, som han mener er i ferd med å stake ut en ny kurs i klubben.

– De har fått mye pepper. Men de har jobbet veldig hardt for å få orden på den økonomiske situasjonen. De har et hjerte som brenner for Start, sier Mjelde.

Ny begynnelse

Selv bruker han mesteparten av energien på treningsfeltet. Også her skal det legges nye grunnsteiner.

– Vi har for tiden veldig fokus på å bygge et slagkraftig miljø. Si noe om hva som skal kjennetegne treningshverdagen vår og kampene vi skal spille. Situasjonen har vært slik at vi begynner litt på nytt. Jeg tror det har vært litt godt for dem (spillerne). Jeg har ingenting å klage på i forhold til innsats og innstilling. Det er en revansjesugen gjeng jeg er leder for og trener i 2012, mener strilen.

Start-treneren legger imidlertid ikke skjul på at han ser frem til en avklaring rundt hvem han skal lede i 2012.

– Jeg har lyst til å sette en stall på 20 mann. Fortsette å trene og bygge de opp mot sesongen, slik at vi har et slagkraftig mannskap til å slå tilbake og jobbe mot det felles målet vi skal ha når sesongen begynner.

Venter med opprykkspraten

Foreløpig er ikke opprykk på første forsøk et uttalt mål.

– Vi skal kjøre en målsettingsdebatt innad i gruppa. Vi ønsker å involvere spillerne i dette. Vi må naturligvis se på rammebetingelsene først, men jeg håper vi kan si at det er ingenting annet som gjelder enn å rykke opp. Så skal vi kjøre en prosess inn mot La Manga om hvordan vi skal klare nettopp å rykke opp igjen, sier Mjelde.

– Det ligger en enorm energi i en gruppe som bestemmer seg for å jobbe hardt mot det samme målet, mener han.

Angrer ikke

Mons Ivar Mjelde

Kontrastene er store fra da Mons Ivar Mjelde ledet Brann til seriegull i 2007, til førstedivisjonsspill med Start i 2012. (Arkivfoto)

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Mons Ivar Mjelde har en vinnerskalle. Toppscorer i Norge som spiller og seriegull med Brann som trener. Derfor var nedrykket i fjor tungt å svelge.

Mjelde, som i fjor sommer skrev under for 4.5 år med makrellklubben, sier oppgaven med å holde klubben i eliteserien ble større enn forventet.

– Man fikk ikke tidlig nok den responsen man ønsket. De utfordringene vi hadde satt nok litt dypere enn mange kanskje tror, mener Mjelde.

Men nå tror han skuta er på rett kurs, og å flytte på seg er ikke et tema.

– Nei. Overhodet ikke. Vi trives veldig godt. Barna og kona er integrert på en bra måte på Sørlandet, sier den tidligere storscoreren.

– Jeg er optimist for at vi nå skal klare å legge et grunnlag for den videre satsingen i Start, som gjør at vi kommer ut i pluss fremover, sier Mons Ivar Mjelde.