NRK Meny
Normal

Nye millioner til Hestmanden

Årets tildeling av Anders Jahres kulturpris hedrer personer som har gjort en innsats for å formidle og ta vare på norske sjøfolks dramatiske liv og historie.

Hestmanden avstand

Krigsseilernes minnesmerke D/S Hestmanden ved kai i Kristiansand. Hestmanden er fra 1911, og er det eneste gjenværende skipet av Nortraships flåte. Det har vært under restaurering siden 1996 da det ble erklært verneverdig av Rksantikvaren. Nå får stiftelsen to millioner kroner til restaureringsarbeidet.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

I alt blir det i år gitt fire priser i jubileumsåret for Anders Jahres humanitære stiftelse.

En kollektiv pris går til ildsjelene stiftelsen bak museumsskipet Hestmanden, mens forfatterne Guri Hjeltnes og Jon Michelet samt skuespilleren Helge Jordal også hedres.

Øremerket penger

DS Hestmanden ble bygget i 1911 og gikk i konvoifart både i første og andre verdenskrig, samt i kystfart i Norge i en mannsalder.

Det er det eneste gjenværende skipet fra Nortraship-flåten.

Skipet er fredet av Riksantikvaren, og to millioner kroner fra fondet er øremerket den planlagte restaureringen av skipets aktersalong.

De øvrige prisvinnerne har også over lang tid gjort en innsats for å fremme historien om norske sjøfolk og om krigsseilerne.

27 millioner på kort tid

De siste månedene har DS Hestmanden mottatt flere millioner kroner.

I januar skrev NRK at museumsskipet får et engangstilskudd på opp til 12 millioner kroner fra staten. Pengene skal gå til renovering av skipets dampkjele slik at skipet kan gå for egen maskin.

Dette kom i tillegg til 15 millioner kroner som ble bevilget i fjor høst.