NRK Meny
Normal

Millionpakke skal sikre arbeidsplasser på Hestmanden

Statsminister Erna Solberg kom søndag med en gavepakke til kultur- og museumsskipet Hestmanden. 15 millioner kroner skal sikre arbeidsplasser på skipet i årene som kommer.

Hestmanden

DS Hestmanden ligger i dag ved Bredalsholmen i Kristiansand som et museumsskip. Skipet kan foreløpig ikke gå for egen motor, men må slepes dit det skal.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Pengene er ifølge Solberg en del av den såkalte milliardpakka til det offentlige som Sørlandet og Vestlandet vil nyte godt av.

Solberg kom med beskjeden da hun besøkte det 104 år gamle skipet under en sørlandstur i forbindelse med valgkampen søndag.

– Det er for å stille den i stand slik at den kan bli et ordentlig utstillingssted hvor både nye og gamle kan lære mer om krigsseilerhistorien, sier statsministeren til NRK.no.

Hva med motor?

– Når vi investerer så mye som vi gjør totalt sett i dette, må vi få løst den utfordringen. Den planen er vi ikke helt ferdig med. Men det vi kan gjøre nå er å fikse ankomsten, få utstillingene bra og gi folk en mulighet til å komme og se.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Statsminister Erna Solberg lover 15 millioner til Hestmanden som museumsskip.

Statsminister Erna Solberg (H) besøkte Hestmanden søndag ettermiddag.

– Dette skaper jobber

Men det handler ikke bare om å bevare viktige kulturminner. Pengene skal også brukes til å sikre flere arbeidsplasser.

Sørlandet er den landsdelen med flest arbeidsledige sammenlignet med innbyggertallet. Årsaken er nedgangen i oljebransjen som har gjort at tusenvis har mistet jobbene sine.

Nå skal arbeid på Hestmanden føre til flere jobber for arbeidsledige sørlendinger.

– Dette skaper jobber. Det er jo et av formålene våre nå. Neste år må vi har mer arbeid og mer aktivitet fordi vi har fått og får en økt arbeidsledighet. Derfor må vi ha mer arbeid blant annet i bygg- og anlegg-sektoren, sier Solberg.

Jubler over millionene

Kjell Abildsnes er leder av stiftelsen Hestmanden. Han jubler over pengene og er glad for at statsminister viser interesse for skipet.

– Hun sa jo at skipet måtte seile for å bli det minnesmerket over krigsseilerne som det var bestemt fra Stortinget i 1995. Jeg mener det er helt avgjørende med maskin fordi dette er et viktig museum for hele Norge. Da må også skipet kunne flytte på seg, sier Abildsnes.

Også direktøren for Vest-Agder-museet, John Olsen, er fornøyd med Solberg millionpakke.

– De pengene skal brukes til å sette skipet i stand til å ta imot publikum. Det vil si at noe vil gå til infrastruktur alt fra trapper til brannsikring, og noe vil gå til å lage spennende utstillinger og levende formidling, sier Olsen.

Direktøren i Vest-Agder-museet og lederen av Stiftelsen Hestmanden gleder seg over 15 millioner til Hestmanden.