Hopp til innhold

Erstattet sykler for 82 millioner – nå skal syklene låses inn i safe

Det blir betalt ut stadig mer i erstatning for sykkeltyveri. Nå skal en ny type parkering gjøre det tryggere å sette fra seg sykkelen.

Sykkelsafe

Kristiansand er første by i Norge der sykkelparkeringen til SafeBikely testes ut.

Foto: Morten Klaussen / NRK

– Sykkelen sto utenfor helsehuset i gågata i Kristiansand. 27.000 kroner kostet den, en flott elsykkel. Så bare forsvant den, forteller Marianne Haugen fra Kristiansand.

Hun er en av mange som har opplevd å bli frastjålet sykkelen sin. Salget av elsykler øker kraftig for hvert år, og de er attraktive mål for tyver. Ferske tall fra Finans Norge viser at det i fjor ble utbetalt 82 millioner kroner i erstatning for stjålne sykler. Det er en økning på 16 prosent, 12 millioner kroner, siden 2017.

Marianne Haugen

I fjor ble det stjålet 454 sykler i Kristiansand. Marianne Haugen ble nylig frastjålet en elsykkel til en verdi av 27.000 kroner. Torsdag testet hun ut en ny form for sykkelparkering i Kristiansand.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

Sykkelsafe

For å gjøre det tryggere å parkere sykler i sentrum har Kristiansand kommune nå åpnet en ny type sykkelparkering. Det nye systemet består av en stålboks på størrelse med en parkeringsplass for bil. Boksen har 10 egne rom for sykler.

– I Kristiansand, som i andre storbyer, stjeles det en del sykler. Det er store verdier det er snakk om. Dette tiltaket virker som et seriøst og godt tilbud, sier John T. Homme, leder av patruljeseksjonen ved Kristiansand politistasjon.

John T. Homme

John T. Homme, leder for patruljeseksjonen ved Kristiansand politistasjon, oppfordrer folk til å ta vare på verdiene sine.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

Reserverer plass i app

Det er firmaet SafeBikely som står bak systemet. Kristiansand er første sted i Norge det tas i bruk. Ved hjelp av en app på telefonen reserverer man plass og låser opp sykkelsafen.

– Hovedformålet vårt var at det skulle være vanskelig å bryte seg inn, forteller Ole Mathias Samuelsen, produktutvikler for SafeBikely.

– Hvor stort kan dette bli?

– Vi ønsker at dette skal være standard i alle sykkelbyer i framtiden, med mange enheter plassert rundt i byen. Vi jobber også med løsninger for lading av elsykler i framtiden, sier Samuelsen.

Ole Mathias Samuelsen hjelper Bjørg Reidun Roland med å få sykkelen inn i sykkelsafen.

Ole Mathias Samuelsen er produktutvikler for SafeBikely. Her hjelper han Bjørg Reidun Roland med å plassere sykkelen i en av de 10 safene som ble åpnet i Kristiansand torsdag.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

– Store mørketall

Ifølge Statistisk sentralbyrå ble 13.486 sykkeltyveri meldt til politiet i 2017. Politidirektoratet sier til NRK at tallene for 2018 blir klare i neste uke.

Generalsekretær i Syklistenes Landsforening Morgan Andersson, sier at sykkeltyveri er et stort problem og at det er store mørketall. Han mener at mange lar være å sykle på grunn av risikoen for at sykkelen kan bli stjålet.

– Derfor må vi ha tryggere alternativer for parkering og sikre sykkelen på en trygg og god måte, slår han fast.

Generalsekretær Morgan Andersson i Syklistenes Landsforening

Sykkeltyveri er et stort problem, og det stjeles i snitt mer enn 30 sykler dagen i Norge, sier Morgan Andersson. Han er positiv til parkeringsløsninger der syklene kan låses inne.

Foto: Håvard Ronæs Lagesen

– Store gevinster med tryggere sykkelparkering

Andersson er positiv til den nye sykkelparkeringen i Kristiansand. Han mener det er stor gevinst på å legge til rette for tryggere sykkelparkering.

– Denne type parkering har ikke vært vanlig fram til nå, men vi venter en vekst av det. Etter hvert vil vi kanskje se at borettslag, togstasjoner og lignende investerer i slike løsninger. Det håper vi i hvert fall, sier han.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Feiret Eid med bønn og kake i Kristiansand 01:53
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 09 0,62 kr
Dyrest kl. 21 1,34 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 4,7 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,6 kr En vask
  • Varmeovn 1,2 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %