Hopp til innhold

Rekord i salg av kasteklar mat – tror markedet blir enda større i år

Varer som går ut på dato blir stadig mer populært. – Gir folk en mulighet til å opprettholde levestandarden i dyrtid, sier professor.

Mye tyder på at prisstigning og krevende tider gjør folk mer bevisste på valgene som tas i matbutikkene.

Flere butikker merker rekordinteresse for billigere mat som går ut på dato.

– Jeg tror flere tenker at maten kan være like god, sier Tone Kaspersen.

Hun er butikksjef på Coop Prix Moseidmoen i Vennesla, og er i god gang med å fylle papirposer med varer som nærmer seg utløpsdato.

I dag har jeg laget to ekstra poser. De forsvinner i løpet av det første minuttet etter vi har lagt det ut.

Les også: Så mye dyrere på ett år

Økte matvarepriser
Økte matvarepriser

Mindre svinn

Posene med mat som butikken tidligere ville kastet, legges ut i appen Too Good To Go.

I appen kan hvem som helst bestille en pose til en rimelig penge. Kundene vet ikke hva posen inneholder, bare hvilken butikk den kommer fra.

– Svinnet har blitt mye mindre. Dette har hjulpet oss veldig mye, sier Kaspersen.

Tone Kaspersen, butikksjef på CoopExtra Moseidmoen, fyller på posene til Too Good Too Go.

Butikksjef Tone Kaspersen fyller posene til Too Good To Go.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

Ifølge Vennesla Tidene, som først omtalte butikkens suksess, ble det solgt 4478 poser i Vennesla via appen i 2022. Det er nær en dobling fra 2021 da 2671 poser ble solgt.

– Folk er fornøyde med å kunne få en del til reduserte priser. Det har slått veldig godt an hos oss, sier Kaspersen.

Er du mer prisbevisst når du handler mat?

Tror folk merker prisstigningen

– Hvis man kjøper litt billig og er litt mer bevisst, så kan man kanskje opprettholde levestandarden sin med samme utgift, sier Ellen Katrine Nyhus.

Hun er professor i markedsføring ved Handelshøyskolen ved Universitetet i Agder.

Nyhus tror noe av grunnen til at bedrifter som Too Good To Go opplever vekst, er at folk merker prisveksten i samfunnet.

– Det viser nok at de merker at prisen har gått opp, og at man må snu litt mer på krona for å få råd til det samme som før, sier Nyhus.

Ellen Katrine Nyhus
Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

SSBs konsumprisindeks viser at vi har opplevd en generell økning på 12,9 prosent i matprisene fra 2021 til 2022.

Prisøkningen på mat er den største siden 1982.

Les også: Så mye dyrere på ett år

Økte matvarepriser
Økte matvarepriser

Benytter seg av varer på tilbud

– Jeg tar med noen appelsiner. Det er så greit å ha, sier Sylvi Tambini Berntsen, som har tatt en kikk ned i tilbudsdisken på Coop Extra.

Hun er opptatt av å kjøpe nedsatte varer som går ut på dato, og tror folk er mer bevisste på det nå.

– Bare se på diskene her. Før var det mye mer.

Hun er glad for at folk kjøper i stedet for at det blir kastet.

Sylvi Tambini Berntsen benytter seg av tilbudskassen på Coop Extra

Sylvi Tambini Berntsen går alltid innom tilbudsdisken når hun handler.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

Markedet fortsetter å vokse

De siste årene har det vokst frem flere konsept for å hindre matsvinn.

Butikken Holdbart solgte nesten 8 tonn kasteklar mat i fjor. Det er ny rekord for selskapet. Totalt har de reddet 31 tonn mat siden de begynte å telle i 2017.

Konseptet er enkelt.

De kjøper mat som snart går ut på dato eller som skal ut av vareutvalget, og selger den videre. Holdbart har 400 leverandører som leverer mat de ikke skal ha lenger.

– Kjølevarer er det vi redder aller mest av, sier Thor Johansen i Holdbart.no.

Kjøtt, pålegg, oster og særlig yoghurt trekkes frem som eksempler.

Holdbart tror markedet vil bli enda større i år, og åpner derfor fire nye butikker, blant annet i Kristiansand.

– Vi forventer at vi kommer til å selge mer mat i år, sier Johansen.

Holdbart Stoa, Arendal
Foto: Pål Tegnander / NRK

Råd fra professor: – Lag budsjett

Det finnes også andre metoder for å hindre at lommeboka tømmes fort.

For å håndtere den økende prisveksten og ikke handle mer enn man trenger er tipset fra professor Ellen Katrine Nyhus klart:

– Når man merker at kostnadene stiger mens inntekten ikke stiger like mye, er det lurt å lage et budsjett for maten man trenger og passe på å holde seg til det.

– Hvis man handler på impuls, blir det fort dyrere enn hva man har tenkt, legger hun til.