Nærmere oppklaring

Sju av høstens mange grove ran er uoppklart - men politiet har interessante navn på blokka.

Raner Årsnes

20. oktober ble Indre Årsnes Dagligvare i Høvåg ranet - ranerne er fortsatt på frifot.

Foto: Overvåkingskamera

Kriminalsjef Arne Pedersen, Agder politidistrikt.

Kriminalsjef Arne Pedersen har navn på blokka.

Foto: Einar Kleveland / NRK

Politiet nærmer seg nå oppklaring av flere av høstens mange ran. Det mener kriminalsjef Arne Pedersen.

I høst skjedde 10 grove ran i løpet av 11 uker på Agder. Sju av dem er fortsatt uoppklart.

Etterforskningen viser at flere av de uløste ranene har likhetstrekk som gjør at politiet blir stadig sikrere på at det er sammenheng mellom noen av dem, forteller Pedersen.

Samme gjerningsmenn bak flere ran

Nyhetsbildet denne høsten vært preget av det som i sørlandsk skala oppleves som en ransbølge . Sju av ranene er fortsatt uoppklarte, men de siste tre ukene har en spesialgruppe i politiet jobbet spesifikt mot disse. Nå begynner arbeidet å gi resultater, mener kriminalsjef i Agder politidistrikt Arne Pedersen.

- Vi har indikasjoner på en del sammenhenger mellom noen av ranene - og det er dukket opp navn som er interessante for oss. Vi har en del navn på blokka, sier Pedersen.

Pistol eller kniv

Flere av ranene skjedde i grisgrendte strøk på kveldstid og i de fleste tilfellene har de bevæpnede gjerningsmennene bare fått med seg småpenger. I ett av tilfellene, da en bussjåfør ble ranet med pistol på rutebilstasjonen i Farsund 22. oktober, fikk de knapt med seg noen hundrelapper.

Økende smitteeffekt

Av hensyn til etterforskningen vil ikke kriminalsjefen gå i detalj om hvor nær politiet er fra å løse sakene. Men han har sterk tro på at ranene vil bli oppklart og understreker at det er svært viktig at dette skjer så fort som mulig.

- Vi er opptatt av at dette ikke skal ta for lag tid - slik at det kan få negative smitteeffekter, sier en optimistisk kriminalsjef.