Hopp til innhold

Her skal Norges første private by ligge

Over hundre personer fra 27 land har kjøpt seg inn i det som skal bli Norges første private by. Nå starter trefelling og veibygging i Liberstad i Marnardal.

Tjelland, Liberstad

Gründerne bak Liberstad, Sondre Bjellås (t.v.) og John Toralf Holmesland, ønsker å skape en friby i kommunen Marnardal i indre Vest-Agder.

Foto: Dag Lauvland / Lindesnes avis

Etter år med planlegging har de to kameratene John Toralf Holmesland og Sondre Bjellås nå kjøpt en 1 500 mål stor landbrukseiendom, som i stor grad består av skog, jorder, tjern og små vann.

Her skal de sammen med mennesker fra flere land etablere en egen by under navnet Liberstad i skogkommunen Marnardal.

Uten høye boliglån

Målet er å lage en by der all eiendom er privat og alle tjenester utføres av private aktører, der man kan bo uten høye boliglån og uten offentlige skatter og avgifter.

«Det eneste vi forlanger på Liberstad er at du respekterer ikke-aggresjons-prinsippet og privat eiendomsrett», skriver initiativtakerne på Liberstad.no.

Dét er det altså over hundre andre mennesker som synes er en så god ide, at de har betalt seg inn i byen. De fleste er nordmenn, men også folk fra blant annet England, Sverige, Polen, Brasil, Kina og Argentina har forhåndskjøpt tomter.

Forhåndssalg av hundre tomter var en forutsetning for at landbrukseiendommen kunne bli kjøpt og den private byen realiseres. Allerede et par måneder før den satte fristen, ble var de hundre tomtene kjøpt.

Skal først lage campingplass

Salget av tomter tok seg virkelig opp etter en artikkel om Liberstad på bitcoin.com, om at de aksepterer bitcoin som betalingsmiddel for tomtene og planlegger å bruke bitcoin som hovedvaluta i byen.

Nå skal det hugges i skogen og anlegges veier i byen. Før neste sommer skal det lages et konsertområde og en campingplass, der kjøperne kan komme og bo mens de ser seg ut hvor de vil bygge, ifølge Liberstads nettside.

Vil utvide

I løpet av de neste to-tre årene vil de omregulere og seksjonere 130–150 selveiertomter i det første boligdistriktet i Liberstad. Deretter vil det bli lagt ut mellom 30 og 50 nye tomter for salg.

Men planene stopper ikke der. Målet på sikt er å kjøpe omkringliggende eiendommer, slik at byen kan utvides ytterligere, ifølge nettsiden.