Slutt på kjendisdyrking av kjæledeggene

Sjimpansen Julius og tigeren Tinka ble publikumsfavoritter og medieyndlinger. Men Dyreparken har lært av sine feil og setter strek for navnekonkurranser og kjendisdyrking av dyrene.

Tre en uke gamle geparder

– Med det vi vet i dag, ville vi aldri gjort det på den måten, sier Per Arnstein Aamot, administrerende direktøren i Kristiansand Dyrepark.

Han snakker om historien om kanskje Sørlandets største kjendis, sjimpansen Julius som ble født 26. desember i 1979. Han ble funnet skadet og forkommen fordi mammaen hans ikke kunne ta seg av ham. Apekatten vokste opp hjemme hos dyreparkdirektør Edvard Moseid og fikk etter hvert eget TV-program og barnesang.

Tigeren Boonya

Det var stor stas da tigeren Boonya ble firebarnsmor 17. mai i fjor.

Foto: Ole Martin Buene/Kristiansand dyrepark

Knapt noen barnesang har blitt så populær i nyere tid. Juliussangen ble en superhit og gikk sin seiersgang i radioprogrammet Norsktoppen på NRK Radio.

Vill og urealistisk drøm

Men kjendishysteriet hadde sin pris for den folkekjære apekatten. Julius er uten sidestykke det dyret i parken som har fått mest oppmerksomhet.

År etter år har det blitt feiret bursdag med bløtkake og stort oppmøte. Historien om Julius ville aldri skjedd i dag. I dag er parken opptatt av at dyr skal få være dyr, og ikke menneskeliggjøres.

Rød panda forsvunnet

Etter nesten én uke på rømmen ble pandaen Adrian funnet i toppen av et tre ved et boligstrøk i Kristiansand.

Foto: Dyreparken

– Å personifisere dyr på denne måten prøver vi å la være. Når dyrepasserne nå forteller om dyrene under presentasjoner, så handler det mer om arten enn individet, sier Aamot.

Lørdag feirer Kristiansand Dyrepark 50-årsjubileum med stort jubileumsshow og spesielt inviterte gjester.

Historien om Dyreparken begynte som en vill og urealistisk drøm, men til tross for mange skeptikere ble parken åpnet i 1966.

plate Julius

Juliussangen ble en megahit og spilt om og om igjen på Norsktoppen på NRK.

Foto: NRK

Les også:

Kjendisdyr gjennom 50 år

Sørlandets største attraksjon har hatt flere kjendiser enn Julius. Fra starten av var det bjørnekusinene Anne og Bodil som var parkens første yndlinger.

I starten fikk de fleste dyrene navn, men som i menneskeverden ble noen større profiler enn andre.

Pandaene Pandora og Adrian var så sjeldne at selv kongen kom på besøk da de ankom parken. Sjiraffen Matta var høyeste av alle og oppkalt etter fotballhelten Svein «Matta» Mathisen.

Å personifisere dyr på denne måten prøver vi å la være

Per Arnstein Aamot

Mediedekning har det vært nok av. I 1996 fulgte hele Presse-Norge med da sjimpansen Miff ble brakt til Kristiansand for å inngå tvangsekteskap med Julius.

Tigeren Tinka var den første tigerungen som ble født i Norge. Hun ble reddet av dyrepasserne da moren ikke ville ha henne.

Julius ble operert for et kutt i leppa

Sjimpansen Julius ble nylig lagt på operasjonsbordet etter en slåsskamp med to hunnsjimpanser.

Profilenes tid er over

I år fikk Dyreparken nok et skudd på kjendistreet. Gepardene ble født natt til lørdag 28. mai. Det er første gang at det er født geparder i Norge.

Moren Kimani har fått navn, men hennes nyfødte krabater venter en ny virkelighet. Etter 50 år går Dyreparken nye veier. Profilenes tid er over. Det blir ingen navnekonkurranser.

Gepardene skal forbli geparder.

– Jeg synes det er veldig fint at dyrene får mye oppmerksomhet, og ønsker at folk blir fascinert og glad i dem. Da får man mye større ansvarsfølelse og ønske om å bevare dyrene, sier veterinær Rolf Arne Ølberg.

Åse Gunn Mosvold Hogga
Kristiansand Dyrepark er i gang med feiringen av sitt 50 års jubileum. Parkens administrerende direktør Per Arnstein Aamot sier lover en stor og fin feiring.
Bjørnene Anne og Bodil – det store trekkplasteret i 1966.
Bavianungen Judy blir reddet av munn-til-munn-metoden, og blir flasket opp av Dyreparkens kontordame Ann K. Christensen. Judy blir Dyreparkens første mediayndling, i 1968.
Dyreparkens første panda i 1988, var en av kun 167 pandaer igjen i verden. Dyreparken ble tiltrodd dette ene eksemplaret av Verdens Naturfond. Tre måneder etter at Pandora kom til Dyreparken ble hun drept av en vill grevling som kom seg inn på Dyreparkens område. Grevlingen visste ikke at pandaer er utryddingstruet.
Sjiraffen Matta – oppkalt etter Svein «Matta» Mathisen, 1989.
Sjimpansehunnen Miff. Flysendt fra Danmark for å inngå tvangsekteskap med Julius. VG har nedtelling og følger transporten over Nordsjøen. VGs hovedoppslag 24. april 1996 er «Bruden har landet».
Første tiger født i Dyreparken, 2003
Orangutangungen Louie. 2011: Første orangutangunge født på norsk jord, Louie. Foreldre: Nony og Matu.
Sjimpansen Julius, født 26. des. 1979.