Hun ga han navnet Julius

Åse Gunn var der da den lille apen ble født andre juledag, og ga den navnet Julianne. Helt til mora etter noen få dager skulle vise den frem. – Da så vi at den hadde en «liden tissemann».

Åse Gunn

Åse Gunn Mosvold Hogga holder Julius på platecoveret til Terje Formoe. Hun var en av apekattens aller nærmeste, og sangeren selv var ganske redd for lille Julius.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Kristiansand Dyrepark 26. desember 1979, om morgenen. Sjimpansen Sanne føder, og 19-årige Åse Gunn Mosvold Hogga er en av dem som er til stede. Ungjenta foreslår med ett å kalle den lille «Julianne», siden det er andre juledag.

Julius som baby

Lille Julius ble avvist av mammaen.

Foto: NRK

Mammasjimpansen holder bylten tett inntil brystet, og det er ikke før etter noen dager at Sanne viser frem litt mer.

– Da så vi at den hadde en liten tissemann, og jeg sa at da bare kaller vi han «Julius».

– Terje var veldig redd for Julius

plate Julius

Ifølge dyrepasser Åse Gunn Mosvold Hogga, var Terje Formoe litt redd for Julius. Hun måtte derfor holde den viltre apen, mens Formoe holder seg på trygg avstand.

Foto: NRK

Åse Gunn Mosvold Hogga er den ukjente, men viktige personen i kjendisapens tidlige liv.

Det er hun som pryder forsiden av Terje Formoes LP-plate med Julius. Og hun forteller grunnen til at ikke sangeren selv holder hovedpersonen:

– Terje var veldig redd for Julius.

Sangkomponisten erkjenner selv at han som regel holdt seg på trygg avstand.

– Jeg var veldig ny og hadde absolutt respekt for Julius, forteller Formoe.

Terje var veldig redd for Julius.

Åse Gunn Mosvold Hogga

Pappaen prøvde å redde Julius

Den tidligere dyrepasseren husker godt dramatikken da den lille apebabyen ble utstøtt. Hun mener det er en feil oppfatning at pappa Dennis skilte ut sønnen. Tvert imot prøvde han å redde Julius:

– Mora var først fantastisk, men så mista hun interessen for ungen.

Åse Gunn forteller at sjimpansefedre da forsøker å vekke morsinstinktet. De biter ungen, eller prøver å drukne den, for å få i gang et dødsskrik som mora skal reagere på.

– Dennis beit i beste mening, men det er ingen reaksjon hos mor.

Dermed må Åse Gunn og de andre redde den lille apen, som nå har fått fingeren bitt av. Nå følger ett år i «fosterhjem» hos familien Glad og Moseid.

Hyl fra damedoen

Julius kom etter en tid tilbake til flokken, men puberteten ble for vanskelig. Åse Gunn ble da en av dyrepasserne som utgjorde ei egen gruppe rundt Julius.

– Det var fantastisk. Vi lagde grøt, henta ting i fryseren, kjørte bil. Han var veldig redd for andre dyr, og da bæsja og tissa han.

Hør radiointervju med Åse Gunn Mosvold Hogga, som forteller om tida med Julius.

Julius var ofte med Åse Gunn i vaffelboden i Dyreparken, der han stadig tok is og brus fra kundene. En gang mista hun Julius av syne, og da hørte hun plutselig et høyt hvin fra dametoalettet.

Julius

Julius er sjef i apeflokken, og det er lenge siden Åse Gunn Mosvold Hogga har jobbet med han. Likevel viser han tydelig at han kjenner henne igjen blant alle de andre i publikum.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

– Han kjenner meg igjen, selv om jeg ikke har noe daglig med han nå lenger.

Hun husker godt da hun hadde minstemann i dypvogn, og sto sammen med masse andre folk. Plutselig kasta Julius ei jordtuste rett på vogna hennes.

– Og da tenkte jeg: «Herligland, du vet.»