NRK Meny
Normal

Nå er Agder-politiet bevæpnet

Politiet på Agder bærer nå våpen når de ute på oppdrag. Dette skjer i forbindelse med terrortrusselen mot norsk politi og vil vare i fire uker fremover. – En historisk dag, sier stabssjefen i Agder politidistrikt.

Politimenn med våpen patruljerer

Uniformert politi bærer våpen under terrortrusselen i Oslo i sommer. Nå vil politiet på Agder gjøre det samme i fire uker.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Publikum vil nå se politiet på Agder bevæpnet med pistol, det sier stabssjef og leder av operasjonssentralen i Agder politidistrikt, Bård Austad.

– Det er en historisk dag i norsk politi. Det har aldri skjedd før at vi bevæpner rund baut slik vi gjør nå, sier han

Han legger til at det ikke ligger noe dramatikk i dette.

– Vi gjør det for å kunne respondere raskere og mer effektivt dersom det skulle oppstå en situasjon. Da er vi bedre i stand til å ivareta samfunnets sikkerhet. I tillegg er vi bedre i stand til å beskytte oss selv, siden vi er en av flere skisserte målgrupper i terrortrusselen mot Norge, sier stabssjefen.

Øker innsatsevnen

Bevæpningen av politiet i hele landet skjer med bakgrunn i terrortrusselen mot politiet, ivaretakelse av sikkerheten til de ansatte og for å øke politiets innsatsevne.

Politimesteren i Agder har besluttet at uniformert patruljetjeneste skal bevæpnes med pistol, det skriver politiet i en pressemelding tirsdag.

– Politidirektoratet ber om at vårt operative personell er bevæpnet med pistol i ordinær tjeneste fra klokken 08 i dag, og fire uker fremover, sier politimester Kirsten Lindeberg.

– Dette vil bli lagt merke til

Det er trusselvurderingen fra PST, datert 31.10.2014, som ligger til grunn for vedtaket og innen fire uker vil dette bli vurdert på nytt.

Bård Austad

Stabssjef og leder av operasjonssentralen i Agder politidistrikt , Bård Austad sier den ordinære patruljetjenesten vil fortsette som før.

Foto: Eie, Lars / Lars Eie/NRK

– Bruken av våpen gjelder alle politidistriktene i hele landet, det er ikke noe spesielt for oss. Men, vi vet at dette vil bli lagt merke til, sier Bård Austad.

Austad legger vekt på at det ikke er noen høyning av trusselnivået selv om det kan virke sånn.

– Den ordinære patruljetjenesten vil fortsette som før. Publikum vil ikke merke noen forskjell på hvordan vi utfører oppdragene våre, presiserer Austad.