Arild Andersen ved siden av museets forfalne stolthet.
Foto: Kai Stokkeland / NRK– Kanonen er unik i verden. Folk som kommer hit lurer på hvorfor ikke den og museet blir ivaretatt. Det synes lang vei at her burde noe vært gjort for lenge siden.
Det sier daglig leder ved Kristiansand kanonmuseum, Arild Andersen.
– Betongstykker ramler ned
Andersen fortviler over forfallet. I mer enn 20 år har han stått på for å ivareta en viktig del av vår krigshistorie. Men tross iherdig innsats og utallige dugnader – så forfaller museet og trenger sårt oppussing.
– Det ser fryktelig stygt ut. Det er ikke bare stålet som holder på å forgå – det er også betongen rundt, sier Andersen.
– Hva kan konsekvensene bli?
– Det første er kanskje at vi må stenge rotunden for publikum. Der man går ut i kanonbrønnen for der ramler betongstykker ned fra tak og vegger. Selve kanonløpet holdes ved like ved hjelp av en dugnadsgjeng, men bakre deler holder på å ruste helt i stykker, sier Andersen.
- Les også:
Dugnadsinnsats er ikke nok
Ti tusen turister besøker kanonmuseet årlig. Mange av dem er sjokkert over tilstanden. Men enkelte blir blendet av dimensjonene på kanonen og ser ikke all rusten, sier Andersen.
Verdens nest største landbaserte kanon er 26 meter lang, veier 337 tonn og skyter granater på 800 kilo. Men den kan bli umulig å få se hvis ikke det raskt settes inn større vedlikeholdstiltak.
– Hva må skje?
– Her er ingen klokker som teller ned, men man kan jo se at noe må skje. Det har gått altfor langt til at en liten dugnadsgjeng kan redde det. Vi må rett og slett ha penger for å få det opp på et tilfredsstillende nivå, sier Andersen.
Når Arild Andersen sparker i taket raser rustent støl, maling og støv.
Foto: Kai Stokkeland / NRKOrdfører ber Forsvaret om hjelp
I Kristiansand kommune deler man bekymringen for museet. Ordfører Arvid Grundekjøn tar opp saken i et brev til Forsvarsbygg og Forsvarsmuséet som eier kanonen. Grundekjøn mener kanonmuseet har potensial til å bli et viktig krigsmuseum, men at det skriker etter vedlikehold og en utviklingsplan;
«Museet lider av vedvarende dårlig vedlikehold og situasjonen er bekymringsfull. Mange turister reagerer på de omfattende rustskadene på kanonen og hele kanonbunkeren, og på hvor lite som er tilrettelagt for turistene.»
Ordføreren håper på mer velvilje og tilskudd fra Forsvarsmuseet og ber om å få en tilstandsrapport og en redegjørelse for en tilfredsstillende handlingsplan.
Sjokkert turistsjef
–Tilstanden på museet er verre enn jeg hadde trodd.
Det sier Randi Haukom, daglig leder i Visit Kristiansand.
Hun forteller at kanonmuseet er en av de store attraksjonene i byen.
– Cruiseturister og andre utenlandske turister vil se kanonen. Mange spør etter dette museet og Arkivet.
– Krigshistorie går ikke av moten, sier Haukom.
I Hanstholm har de 60.000 besøkende på et kanonmuseum uten kanon. I Kristiansand har vi 10.000 med kanon. Potensialet for publikumsvekst er til stede.
NETT-TV: – Krigshistorie er populært
NETT-TV: Randi Haukom, turistsjef i Kristiansand, var ikke klar over at museet var i så dårlig stand. Hun sier museet er veldig populært blant cruiseturister.