NRK Meny
Normal

Møtte ikke opp på skolen – dukket opp i IS-video fra Libya

En 38-åring med eritreisk bakgrunn var elev på Kongsgård skolesenter i Kristiansand. Så dukket han opp i IS-video fra Libya.

PST

Kongsgård skolesenter sendte en bekymringsmelding til PST etter at 38-åringen ikke dukket opp på skolen.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fikk en bekymringsmelding fra skolen. Det gikk på både adferd og at han ikke hadde møtt opp igjen på skolen i 2015, sier leder for PST i Agder, Knut Aurebekk.

– Det viste seg at han hadde forlatt landet, og han dukket opp i en video høsten 2016. Filmen skal være en offisiell video fra IS-organisasjonen, sier Aurebekk.

– Krevde inn skatt

Det var Fædrelandsvennen som først omtalte saken og publiserte bilder fra IS-videoen som ble lagt ut på Youtube i oktober.

Ifølge PST skal den nå være slettet fra nettstedet.

Videoen inneholdt bilder fra krigshandlinger og en angivelig henrettelse, men hadde som hovedbudskap at det er viktig å betale tiende til Den islamske stat (IS). I en scene fra det som skal være byen Sirte i Libya, sitter 38-åringen og krever inn skatt.

Knut Aurebekk

Knut Aurebekk er leder for Politiets sikkerhetstjeneste i Agder.

Foto: Lars Eie/NRK

Aurebekk sier til NRK at politiet ikke har vurdert videoen ut fra straffemessige forhold.

– Men det kan bli aktuelt dersom han kommer tilbake til Norge. Vi er ikke 100 prosent sikre på at det er 38-åringen som er på videoen, men ut fra opplysninger vi har, er det grunn til å tro at det er vedkommende, sier Aurebekk.

– Ber folk følge med

Mannen kom til Norge i 2010, gikk på skole i Kristiansand, men og forlot altså landet i 2015.

Ifølge Fædrelandsvennen har han blitt oppfattet som en outsider. Lederne av moskeen han gikk i, sier de ikke kjenner til ham. Men skolen sendte altså bekymringsmeldinger.

Knut Aurebekk i PST sier det er veldig bra at Kongsgård skolesenter var observante.

Morten Hauger

Rektor Morten Hauger ved Kongsgård skolesenter sendte en bekymringsmelding til PST.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Det er svært viktig å ha fokus på at radikalisering også skjer på skoler og i nærmiljøet i Agder. Skole, nettverk og samfunnet for øvrig kan forebygge. Men i ytterste konsekvens er det politiet eller PSTs oppgave å sette inn tiltak i forhold til slik personer.

– Mange parallelle historier

Kjenner dere til om han har vært i kontakt med terrorlignende grupper da han var i Kristiansand?

– Jeg kan ikke kommentere forhold som går på enkeltpersoner.

– Hva skjer hvis han returnerer?

– Det er avhengig av situasjonen. Vi har rutiner for varsling av stedlig politi og kommune. Tiltakene spenner fra straffeforfølging til rehabilitering. Det avhenger av hva vedkommende har foretatt seg oppimot eventuelle terrororganisasjoner.

Aurebekk sier det finnes mange parallelle historier nasjonalt.

– Agder er på lik linje med resten av landet. Landsdelen skiller seg verken positivt eller negativt ut. Men det er sjelden vi får så konkrete hendelser som dette, sier leder for Politiets sikkerhetstjeneste i Agder, Knut Aurebekk.