Modig Hefte gjør det selv

Hilde Hefte fra Kristiansand regnes som en av landets kjente jazzstemmer. Nå får hun strålende kritikker for sin ferske plate.

Hilde Hefte

Den rutinerte jazzartisten Hilde Hefte mener den nye platen er naken og nær.

Foto: Janne Aateigen / NRK

På SørlandsScenen i P1 i ettermiddag innrømmer hun at dette er noe av det modigste hun har gjort.

For både anmeldere og Hefte selv er enige om at hennes nye plate er naken og nær. Arrangementene er enkle, og Hefte spiller og synger det meste selv.

Ingen sovepute

– Her er det ikke mye å gjemme seg bak, innrømmer den rutinerte jazzartisten som har flere tiår bak seg på scenen og i studioer. Men tross all erfaring innrømmer hun fra dypet av sitt musikalske hjerte:

– Jeg har vært vanvittig modig. Jeg har turt å trø opp noen nye veier og gjøre masse selv. Jeg har alltid jobbet med folk som er bedre enn meg selv. Og det er strålende å få drahjelp for å strekke seg. Men det kan bli en sovepute, sier Hefte.

Selv om hun spiller gitar, piano og diverse andre instrumenter selv, er hun likevel rask med å rose ektemannen og pianistveteranen Egil Kapstad, produsent-sønnen Simen Hefte Endresen, og andre dyktige hjelpere på plata. Men hun vet at hun må bære det meste av produktet selv.

Hilde Hefte

– Jeg har vært vanvittig modig. Jeg har turt å trø opp noen nye veier og gjøre masse selv, sier Hilde Hefte.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Noveller

“Short Stories” er plata blitt hetende, fordi hun synes “noveller” er et passende begrep på det hun leverer fra seg.

– Dette er små historier, som likevel har en rød tråd; at de musikalsk er tatt ned til det enkle og minimalistiske, enten som duoer eller samtaler med meg selv, forklarer hun.

I den jazz-legendariske svenske folkevisen “Visan från Utanmyra” gjør hun alt vokalt, også basskompet. På andre melodier har Kapstad skrevet klaverkompet over for harpe, som fremføres av Sissel Walstad. Resultatet får altså anmeldere til å juble.

Har modnet

– Hva forteller så denne plata om Hilde Hefte selv?

– At jeg har kommet et stykke på vei. At stemmen min har modnet, og at jeg tør å stå for mine egne ting på en annen måte enn jeg har turt og trengt å gjøre tidligere, sier Hilde Hefte, som forteller mer om historiene bak denne plata på SørlandsScenen fredag ettermiddag.

Og om SørlandsScenen-anmelder Øyvind Nyvoll også jubler over plata til Hilde Hefte, hører du mandag ettermiddag.