NRK Meny
Normal

Mister jobbtilbud

Inntil 20 rusmisbrukere i Kristiansand mister et lavterskels arbeidstreningstilbud.

Vedkløving på Jobben

Illustrasjonsfoto

Foto: NRK

Styret i Kristiansand Arbeidstreningssenter, KATS, har bestemt seg for å legge ned. Stiftelsen har ikke penger til drift og kommunen vil ikke støtte opp med ekstra penger.

Mellom 15 og 20 personer mister  jobbtilbudet før jul. Ifølge lege Dagfinn Haarr i rusmiddelomsorgen får nedleggelsen fatale følger for de som bruker senteret.

Intet alternativ

- Dette betyr at et godt tilbud til de aller svakest stilte forsvinner og jeg kan ikke se at det finnes noen alternativer i umiddelbar nærhet, sier Dagfinn Haarr. 

KATS er et lavterskeltilbud. Det vil si at klientene ikke trenger noen henvisning eller er plassert der av behandlingsapparatet. De som orker møter opp, og jobber noen få timer hver dag med pallesnekring og kapping av ved.  For dette får de 100 kroner dagen og et godt måltid.

Dagfinn Haarr sier at for noen av pasientene er dette maksimalt av hva de kan makte, men at det også er innledningen til det som etterhert blir en god rehabilitering. Harr har selv i egenskap av lege sendt flere klienter til KATS.

- Erfaringene er delte, men for de av dem som har funnet seg til rette på KATS har det faktisk vært livreddende, sier Haarr.

Unngå konkurs

Ifølge styreformann Rolf Berntsen i KATS har styret enstemmig vedtatt å legge ned stedet før jul fordi stiftelsen ikke får invilget en søknad på 650 000 kroner fra Kristiansand kommune. Det er ikke penger til driften og styret har vedtatt nedleggelse for å unngå konkurs. Dagfinn Haarr synes dette rimer drlig med politiske signaler.

- Jeg synes den politiske retorikken blir hul, både fra Kristiansands ordfører og regjeringen som begge prioriterer fattigdomsbekjempelese, når vi opplever at et unikt lavterskeltibud som KATS bare forsvinner uten at det blir en skikkelig diskusjon om konsekvensene. Er det noe disse klientene har opplevd mange ganger, så er det brutte relasjoner. Jeg grøsser ved tanekn over at de ennå en gang skal oppleve brutte rekasjoner, sier Dagfinn Haarr.