Hopp til innhold

Falske Havnå-alibi

Fire venner av Nokas-dømte Erling Havnå er mistenkt for å ha gitt ham falsk alibi etter Nokas-ranet.

Erling Havnå
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Politiet avsluttet torsdag avhørene av de fire, som alle er fra Arendal, skriver Agderposten. De er avhørt på hjemstedet sitt, mistenkt for å ha avgitt falsk forklaring.

De er avhørt som mistenkte foreløpig, og så ser vi hvordan saken utvikler seg videre, opplyser politiinspektør Ernst Rossebø i Rogaland politidistrikt.

Erling Havnå ble i Gulating lagmannsrett dømt til 14 års fengsel for deltakelse i Nokas-ranet i Stavanger om morgenen 5. april 2004. Politiet har bevisst valgt å utsette saken mot de fire vennene til saken i lagmannsretten var ferdig, før de startet etterforskningen mot kameratene.

"Jeg gir Erling alibi"

Under tittelen i VG: "Jeg gir Erling alibi", sier en av Havnås kamerater at han dro fra Erling Havnå rundt klokken 08.00 mandag 5.april, etter å ha overnattet på sofaen hans. Erling mumlet tilmeg fra sengen sin da jeg ropte på ham.

En annen av kameratene som er mistenkt for å ha gitt Havnå falsk alibi, uttalte følgende til Agderposten etter at Havnå ble arrestert: "Natt til mandag observerte jeg ham, sterkt beruset, på et utested i Arendal. Jeg husker at han satt sammen med en mørkhåret jente. Neste dag, fire timer etter det brutale ranet, møtte jeg ham i en leilighet som vi på dette tidspunktet delte. Da var han fortsatt i sterk bakrus..."

Strafferamme

Strafferammen for å avgi falsk forklaring er inntil fem års fengsel. I dette tilfellet gjelder det etterforskningen et av de største og mest brutale ran i Norge. Under ranet ble en politimannen Arne Sigve Klungland skutt ned og drept før gjerningsmennene stakk av gårde med drøye 60 millioner kroner. Ifølge dommen i Gulating lagmannsrett hadde Erling Havnå en sentral plass under planleggingen og gjennomføringen av ranet.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

NRK Sørlandet
Spiller nå
Nyheter fra Sørlandet 01:07
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 2,04 kr
Dyrest kl. 17 4,42 kr

Strømkostnader nå

Med strømstøtte

  • Steke pizza 1,1 kr 25 min.
  • Dusje 10,9 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 1,3 kr En vask
  • Varmeovn 2,7 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Okt 2022 – okt 2023
    + 8,5 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %