NRK Meny
Normal

Falske Havnå-alibi

Fire venner av Nokas-dømte Erling Havnå er mistenkt for å ha gitt ham falsk alibi etter Nokas-ranet.

Erling Havnå
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Politiet avsluttet torsdag avhørene av de fire, som alle er fra Arendal, skriver Agderposten. De er avhørt på hjemstedet sitt, mistenkt for å ha avgitt falsk forklaring.

De er avhørt som mistenkte foreløpig, og så ser vi hvordan saken utvikler seg videre, opplyser politiinspektør Ernst Rossebø i Rogaland politidistrikt.

Erling Havnå ble i Gulating lagmannsrett dømt til 14 års fengsel for deltakelse i Nokas-ranet i Stavanger om morgenen 5. april 2004. Politiet har bevisst valgt å utsette saken mot de fire vennene til saken i lagmannsretten var ferdig, før de startet etterforskningen mot kameratene.

"Jeg gir Erling alibi"

Under tittelen i VG: "Jeg gir Erling alibi", sier en av Havnås kamerater at han dro fra Erling Havnå rundt klokken 08.00 mandag 5.april, etter å ha overnattet på sofaen hans. Erling mumlet tilmeg fra sengen sin da jeg ropte på ham.

En annen av kameratene som er mistenkt for å ha gitt Havnå falsk alibi, uttalte følgende til Agderposten etter at Havnå ble arrestert: "Natt til mandag observerte jeg ham, sterkt beruset, på et utested i Arendal. Jeg husker at han satt sammen med en mørkhåret jente. Neste dag, fire timer etter det brutale ranet, møtte jeg ham i en leilighet som vi på dette tidspunktet delte. Da var han fortsatt i sterk bakrus..."

Strafferamme

Strafferammen for å avgi falsk forklaring er inntil fem års fengsel. I dette tilfellet gjelder det etterforskningen et av de største og mest brutale ran i Norge. Under ranet ble en politimannen Arne Sigve Klungland skutt ned og drept før gjerningsmennene stakk av gårde med drøye 60 millioner kroner. Ifølge dommen i Gulating lagmannsrett hadde Erling Havnå en sentral plass under planleggingen og gjennomføringen av ranet.