Hopp til innhold

Mette-Marit har fått hjernerystelse

Kronprinsesse Mette-Marit avlyser FN-program etter fall.

Mette-Marit

Kronprinsesse Mette-Marit er i Kiev i Ukraina på et tre dagers besøk som spesialutsending for UNAIDS. Ukraina er det landet i Europa som er hardest rammet av hiv/aids. Direktør Peter Piot fra UNAIDS i Genève følger kronprinsessen på turen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Kronprinsesse Mette-Marit har pådratt seg lettere hjernerystelse etter et fall og må avlyse mesteparten av programmet for besøket i Ukraina.

Les: Grep tak i kronprinsen

Kronprinsessen snublet i en trapp og falt under et besøk hos en organisasjon som arbeider for hiv- og aidssmittede i Ukraina.

De første opplysningene var at det oppsatte programmet ville bli utsatt i noen timer.

En lege kunne imidlertid konstatere at Mette-Marit hadde pådratt seg en lettere hjernerystelse og forbød henne derfor å fortsette i det planlagte programmet.

Lei seg

De første opplysningene gikk ut på at Mette-Marit hadde falt på hotellrommet, men senere ble dette korrigert til at hun hadde falt under et møte med organisasjonen All-Ukrainian Network, som arbeider for personer som lever med hiv eller aids.

Les: Hun er som fluepapir

Kronprinsesse Mette-Marit

Både Slottet og Utenriksdepartementet beskriver hendelsen som udramatisk.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- Kronprinsessen er fryktelig lei seg for det som har skjedd. Hun hadde gledet seg veldig til dette besøket, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen på Slottet, som følger kronprinsessen på reisen.

Etter ordre fra doktoren må Mette-Marit nå holde sengen de to neste dagene. Dermed går mesteparten av programmet for det tre dager lange besøket i vasken. Det gjenstår noe program onsdag før den planlagte returen til Norge.

Ifølge Hagen tar kronprinsessen sikte på å gjennomføre disse postene i programmet.

Syk før

Dette er ikke første gang Mette-Marit er uheldig i forbindelse med reise. Da hun i januar skulle ha reist til Chile sammen med kronprins Haakon, måtte turen avlyses for hennes del etter utbrudd av akutt omgangssyke.

Reisen til Ukraina var planlagt gjennomført i juni 2007, men ble utsatt på grunn av politisk uro i landet.

Spesialutsending for UNAIDS

Mette-Marit er i Ukraina i kraft av å være spesialutsending for UNAIDS, FNs organisasjon for arbeid mot aids. Sammen med henne på turen er direktør Peter Piot fra UNAIDS i Geneve.

LES: FRONTER AIDS_KAMPANJE

Under oppholdet skulle den kongelige spesialutsendingen hatt møter med representanter fra Ukrainas myndigheter. På programmet sto også møter med sårbare grupper, ungdom og frivillige organisasjoner, samt feltbesøk til prosjekter som arbeider for å bedre hivpositive og aidssykes livssituasjon.

Ukraina er det landet i Europa som er hardest rammet av hiv/aids. Antallet hivpositive personer er fordoblet siden 2001. UNAIDS og ukrainske helsemyndigheter anslår at nærmere 450 000 av landets 46 millioner innbyggere er hivpositive.

null
Spiller nå
Hvem er NRKs nye ekspert? 00:45
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 04 1,23 kr
Dyrest kl. 18 1,43 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Jan 2023 – jan 2024
    + 8,7 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5 %