Hopp til innhold

Mette-Marit åpnet universitetet

Kronprinsesse Mette-Marit åpnet tirsdag  Norges nyeste Universitet, Universitetet i Agder (UiA) .

Mette-Marit og fylkesmann Ann-Kristin Olsen

Mette-Marit ønskes velkommen av fylkesmannen i Vest-Agder, Ann-Kristin Olsen

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

Folk flest var invitert til Gimlehallen i Kristiansand for å være med på åpningsmarkeringen for UiA, som  ble universitet 1. september i år.

- Jeg har selv gode minner fra tiden som student ved Høgskolen i Agder på 90-tallet. Det var spennende å være del av et miljø med aktive studenter og sterke lærerkrefter, sa Mette-Marit i sin åpningstale.

Avgjørende

Kronprinsessen sa videre at høyere utdanning og forskning er avgjørende for at Norge skal kunne hevde seg internasjonalt og for at vi skal kunne utnytte våre ressurser i et globalt fellesskap.

Mette-Marit åpnet UiA
Foto: Thomassen, Jan Inge / NRK

- Derfor er det fint at universitetet har lagt vekt på internasjonale relasjoner og utvekslingsprogrammer. Alle bachelor- og masterstudenter vil få tilbud om å legge deler av studiene til utlandet. Dette er helt vesentlig i dag, sa kronprinsessen.

- Samtidig er det spennende å se hvordan universitetet, gjennom å dyrke en regional egenart og å samarbeide med lokalt næringsliv, ønsker å fremme større samhandling mellom ulike instanser i fylkene.

Kulturell åpning

Åpningsmarkeringen varte halvannen time, og i tillegg til at Mette-Marit foretok den høytidelige åpningen, så var det et sterkt kulturelt program for åpningen.

Studentkor UiA

Kronprinsessen ble møtt av velklingende student-korsang

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

Markeringen inneholdt innslag ved Kristiansand Symfoniorkester, Hilde Hefte, Egil Kapstad, Rune Andersen, Henrik Rafaelsen, Anne Marie Almedal, Dark Side of the Force, Annbjørg Lien, Bjørn Ole Rasch og Kirsten Bråten Berg.

Og kronprinsessen lo godt av Rune Andersens etterligning av Ari Behn.

Mette-Marit

Mette- Marit ble møtt av blant andre ordfører, politimester og universitetsrektor

Foto: Jan Inge Thomassen

Besøkte Varodd

Etter å ha tilbrakt formiddagen på universitetet, dro den kongelige gjesten videre til attføringsbedriften Varodd AS i Kristiansand, der hun blant annet fikk en omvisning på bedriften. Varodd AS er en av de største attføringsbedriftene i Norge.

Fikk bunad

Før åpningen av universitetet tirsdag formiddag hadde ordfører Per Sigurd Sørensen i Kristiansand et kort, privat møte med kronprinsessen, der han overleverte den mye omtalte Vest-Agder-bunaden som prinsesse Ingrid Alexandra fikk i dåpsgave fra Kristiansand kommune.

- Kronprinsessen var veldig takknemlig og uttrykte en stor takk til Kristiansand for den flotte gaven. Hun sa hun gledet seg til å komme hjem til Ingrid Alexandra og gi henne bunaden, sier Sørensen.