Merete hjelper ebola-smittede: – Jeg føler meg trygg

Sykepleier Merete Benestad fra Kristiansand behandler ebolasmittede i Sierra Leone. Hver dag er hun med og redder flere mennesker fra en fryktelig tragedie.

Merete Benestad i Sierra leone

Merete Benestad fra Kristiansand står sammen med en pasient som er behandlet for ebola. Mannen overlevde og det gjør flere av pasientene som Benestad og hennes kolleger behandler i Sierra Leone.

Foto: Røde Kors

– Jeg lever i en boble her nede. Det er nok verre for dem som venter hjemme, det sier sykepleier Merete Benestad på telefon fra Sierra Leone.

Benestad fra Kristiansand er en av sju delegater fra Norges Røde Kors som jobber ved ebolasykehuset i byen Kenema.

– Jeg jobber tett på familier der noen er smittet og det er tøft å møte familier som har mistet sine kjære, sier hun.

En plikt å hjelpe

På Facebook-siden til Røde Kors har bildet av sykepleieren sammen med en ebola-overlevende fått over tusen likes og støttende kommentarer de siste dagene.

– Vi har en vegg med «survivors, wall of fame!», og i dag kan jeg se bilder av ni pasienter vi har sendt hjem, skriver en smilende Merete Benestad på Røde Kors sin offisielle Facebook-side.

Feltsykehuset i Kenema har plass til 60 pasienter og det kommer i gjennomsnitt 15 nye ebolasmittede til sykehuset hver dag. Benestad og hennes norske og internasjonale kolleger jobber 12 timer hver dag, i ekstrem varme, ikledd tette beskyttelsesdrakter.

– Jeg føler meg trygg. Jeg føler at vi har god kontroll på våre rutiner, understreker hun.

– Hvorfor valgte du å reise ut?

– Jeg har hatt lyst til det veldig lenge, og etter et års trening med Røde Kors følte jeg meg klar, og at det er min plikt å hjelpe, forklarer Benestad.

Merete Benestad

Merete Benestad fra Kristiansand tilbringer en måned som helsearbeider på ebola sykehus i Sierra Leone.

Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors

Fine øyeblikk i en tragedie

Til daglig jobber Benestad som sykepleier på barneavdelingen på Haukeland sykehus i Bergen. 27- åringen har vært i Sierra Leone en drøy uke av en måneds kontrakt og hun utsetter seg for smittefare hver dag.

Anders Ousland

Anders Oustorp arbeider som sykehusadministrator på Røde Kors sitt ebola-sykehus, sammen med Merete Benestad.

Foto: Røde Kors

– I dag skal vi sende hjem to pasienter som er blitt friske, men vi skal også ha tre begravelser i dag, forklarer hun.

En av Benestad sine nærmeste kolleger er sykehusadministrator Anders Oustorp fra Sandefjord. Han roser sin kollega.

– Dette er Meretes første oppdrag under så tøffe forhold for Røde Kors. Hun får bare lov til å være på ebolasykehuset i en måned, det er mer enn nok. Det er en ufattelig stor påkjenning for henne, sier Ousland.

Ifølge tall fra WHO har det vært 924 bekreftede tilfeller av ebola i Sierra Leone. Av disse har 725 dødd.

– Det er veldig tøft og sterkt, det skal jeg ærlig innrømme. For meg blir det godt å reise hjem etter en måneds arbeid her, understreker Benestad.

Farlig for de frivillige

Ebola har ifølge WHO en dødelighet på mellom 25 og 90 prosent. Ifølge Røde Kors har ebolasykehuset i Kenema en viktig funksjon med å isolere de som er smittet fra de friske, for å hindre videre spredning.

– I området der vi jobber har dødeligheten vært på cirka 50 prosent. Dette er ikke nøyaktige tall, men et anslag, forklarer nødhjelpskoordinator i Røde Kors, Olav Aasland.

– Jeg er nok for mye i min egen boble med mitt arbeid, så jeg klarer ikke å få et overordnet bilde på situasjonen, verken om flere eller færre mennesker blir smittet eller overlever, forklarer Benestad.

Forrige søndag ble en norsk kvinne, som har jobbet for Leger Uten Grenser i Sierra Leone, diagnostisert med ebola. Kvinnen er innlagt for behandling på Oslo universitetssykehus.

Tre ansatte smittet

Til NRK bekrefter Leger Uten Grenser Norge at tre nye ansatte er smittet. De tre smittede er lokalt ansatte på sykehuset i Bo i Sierra Leone, der den norske kvinnen ble smittet.

– Skremmer det deg at en norsk kvinne i Sierra Leone er smittet av ebola?

– Sikkerhetstiltakene våre er gode, og jeg stoler på dem, understreker Benestad.

– Hvilke tanker gjør din familie seg om hvor du er, og jobben du gjør?

– Jeg har kontakt med familier og venner på e-post. Det er ikke så lett å få ringt hverandre, men de sier at de er stolte av meg, sier Benestad før hun går i gang med en ny dag for Røde Kors i Sierra Leone.