NRK Meny
Normal

Mener politikerne lar seg presse

Politikerne er for feige gang på gang, og tør ikke ta upopulære beslutninger, mener tillitsvalgte i Arendal.

Sølvi Christensen

Kåre Mortveit og Sølvi Christensen var ikke nådige mot politikerne under dagens møte med administrasjonsutvalget.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Da de tillitsvalgte møtte politikerne for å diskutere neste års budsjett, angrep Sølvi Christensen fra Fagforbundet det politiske flertallet.

– Politikerne er blitt for feige. Politikerne er så feige at de feiger ut hver eneste gang det blir stilt spørsmål i forhold til en skolestruktur, sier Christensen.

Presses til å snu

Arendal har diskutert skolestrukturen i mange år. Forslag om nedleggelse av skoler er møtt med kraftfulle aksjoner hver eneste gang, noe som ha fått politikerne til å snu.

Nå har rådmannen forslått nedlegging av 3 skoler.

Men flertallspartiene har besluttet at en avgjørelse skal utsettes til 1. mai neste år. Det skal utarbeides nye analyser og beregninger.

Ber politikerne manne seg opp

Utsettelsen ble i dag møtt med ramsalt kritikk av de tillitsvalgte for kommunens 3000 ansatte. De synes det er på høy tid at politikerne manner seg opp og tar en beslutning om kutt i antallet skoler, og ikke bare utsetter og utsetter de ubehagelige beslutningene.

Sølvi Christensen var ikke den eneste som var på krigsstien og sa sin hjertens mening om politikernes unnfallenhet. Også Kåre Mortveit i Utdanningsforbundet svingte pisken.

– Jeg er skuffet over at de ikke tør å stå løpet. Foreldrene får igjen vite at dette vinner vi og dette klarer vi å fikse. Det er det mest skuffende. Jeg kan ikke se at dette er så veldig fremtidsrettet, sier Morvik.

Forstår kritikken

At ansatte i Arendal kommune synes det er slitsomt å leve med usikkerhet, og synes det må komme en rask avklaring, har ordfører Einar Halvorsen forståelse for.

Einar Halvorsen

Ordfører Einar Halvorsen (H) tror det blir vanskelig å komme utenom nedleggelse av skoler i Arendal

Foto: NRK

– Jeg har ingen problemer med å forstå kritikken som her kommer fram. Det er to store saker her; nedleggelse av et demenssenter med seks plasser og så er det skolestrukturen. De andre partiene har flagget at de vil bevare nåværende skolestruktur. Vii sier at vi trenger litt mer tid, men vi er villige til å ta den debatten når den kommer, sier Høyre-ordføreren.

– Men hvorfor utsette den debatten?

– Vi har utsatt den i fire måneder og klarer vi å framskynde den noe – så gjør vi det. Men vi trengte et bedre grunnlagsmateriell for å kunne ta den beslutningen. Det tror jeg alle som har lest de underliggende papirer forstår, sier Halvorsen.

Tror skoler blir nedlagt

Halvorsen vil på ingen måte si at den vanskelige skolesaken bevisst skyves ut i tid.

– Nei, det er det ikke på noen som helst måte. Vi gjorde det helt klart hvordan vi ønsker denne prosessen. Vi har til og med sagt at vi forplikter oss ovenfor rådmannens budsjett når det gjelder reduksjon innenfor skole. Det betyr at vi forplikter oss til også å se på skolestrukturen,

– Betyr det at dere er klar til å legge ned noen skoler for å få orden på økonomien?

– Jeg tror det blir resultatet, sier Halvorsen.

I ettermiddag vedtok politikerne i Arendal bystyre å utrede en mulig nedleggelse av flere skoler i kommunen. Ringside i bystyresalen satt foreldre og tillitsvalgte fra de berørte skolene.

Se video fra 11.10. Foreldre varsler kamp etter å ha fulgt bystyrets vedtak om utredning av nedleggelse av Nesheim skole, Løddesøl skole, Moltemyr skole og Eydehavn skole.