Hopp til innhold

Må øke sikkerheten foran Skeive Sørlandsdager

Skeive Sørlandsdager må leie inn et sikkerhetsselskap foran årets Pride-parade. Flere som skal gå i toget, frykter å bli utsatt for hatkriminalitet.

Øker sikkerheten rundt skeive sørlandsdager

Hatkriminalitet og frykt for hets, gjør at ledelsen for Skeive Sørlandsdager leier inn sikkerhetsvakter til Pride. Bildet er fra paraden i 2016.

Foto: Liv Welhaven Løchen / NRK

– Vi har fått tilbakemeldinger fra flere som synes at det er skummelt at det er mye hatkriminalitet på Agder, spesielt rettet mot LHBT- personer, forteller leder for Skeive Sørlandsdager, Linda Walbeck Olsen.

For første gang ser Skeive Sørlandsdager seg nødt til å leie inn ekstra vakter i forbindelse med Pride-paraden i Kristiansand den 25. august.

Kjenner seg utrygge

Fra 2016 til 2017 mangedoblet antall personer i Pride- toget seg, fra rundt 600 til 4000 i fjor.

– Det hadde nok sammenheng med at Den Nordiske motstandsbevegelsen hadde hatt demonstrasjonstog like før, og mange kom for å støtte opp om oss, sier Walbeck Olsen.

– Er dere ikke tilfredse med politiets håndtering av sikkerheten?

– Vi ønsker at alle skal føle på den tryggheten det skal være å være med på festivalen, og da tar vi med en sikkerhetsvurdering av et firma som er profesjonelle, slik at vi kan ta med de vurderingene i våre samtaler med politiet, sier hun.

Politistasjonssjef Ole Hortemo i Agder politidistrikt er positiv til at Pride får sikkerhetsvakter.

– Dette er jeg positiv til, og det er ikke uvanlig at arrangementer som dette har ekstra sikkerhetsvakter. Vi støtter det, sier Hortemo.

– Er dette et signal om at politiets beredskap under paraden er for dårlig?

– Det vil jeg ikke spekulere i, sier han.

Hatkriminalitet som ikke etterforskes

Så langt i år har Agder politidistrikt etterforsket ti saker på hatkriminalitet. Blant disse handlet fire av sakene om seksuell legning.

– Vi er fornøyde med politiet under selve festivalen, men andelen hatkriminalitetsmeldinger som blir henlagt er stor i Agder politiet, og det uroer oss, sier Walbeck Olsen.

Ingvild Endestad

Leder i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (Fri), Ingvild Endestad, mottok i mars en trusselmelding der motivet var hennes seksuelle orientering. Agderpolitiet henla saken.

Foto: FRI

I fjor anmeldte flere hatkriminalitet etter Pride-paraden i Oslo. I en rapport fra Politidirektoratet framkommer det at politiet behandlet 549 anmeldelser av hatkriminalitet i 2017.

– Vi tar det på alvor, og dette er svært alvorlig, sier påtaleleder Cecilie Pedersen Hille i Agderpolitiet.

– Frykter du at politiet vil ta lett på det, dersom det skulle skje noe?

– Vi er ikke fornøyde med hvordan hatkriminalitet blir tatt hånd om utenfor Oslo politidistrikt, men denne sikkerhetsplanen vi kjøper nå, kan ikke brukes til å overstyre politiets arbeid.

Antihomobanner

Under «Skeive Sørlandsdager» i 2016, møtte høyreekstreme miljøer opp og fotograferte paradedeltagere, hengte opp bannere med slagord som «Knus homolobbyen!» og kappet ned og brant regnbueflagg.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Siste nytt fra NRK Sørlandet

19-åringen fra Gjerstad skulle bare hjem – møtte en kenguru langs veien

n9oU6LhHxh0

Vann meisterligaen føre rekordpublikum: – Feiringa blir nok tøffare enn kampen