Hopp til innhold

Mener homofile møter mest motstand i denne landsdelen

Folk marsjerer mot homofili, regnbueflagg brennes og homofile menn nektes å synge i bedehus. Er Sørlandet verste levested for skeive og transpersoner? Svaret kommer snart.

Skeive sørlandsdager parade

Bildet er tatt under Skeive Sørlandsdager.

Foto: Morten Rosenvinge/NRK

– Vi får noen indikasjon som viser at det er vanskeligere å leve som homofil og skeiv på Sørlandet enn andre steder. Vi er opptatt av å finne ut om det er vanskeligere å være homofil på Sørlandet enn andre steder, eller om det er en myte, sier likestillings- og inkluderingsskoordinator, Toril Hogstad, i Kristiansand kommune.

22. mars starter levekårsundersøkelsen som skal kartlegge om det er vanskeligere å leve som homofil og skeiv på Sørlandet enn andre steder.

Antihomobanner

Under «Skeive Sørlandsdager» i 2016, møtte høyreekstreme miljøer opp og fotograferte paradedeltagere, hengte opp bannere med slagord som «Knus homolobbyen!» og kappet ned og brant regnbueflagg.

Foto: tipser

Religion kan være en faktor

Det er Kristiansand og Arendal kommuner som står bak levekårsundersøkelsen, men alle kommunene på Sørlandet er med i undersøkelsen.

Det blir også forsket på om det er vanskeligere å være homofil, lesbisk, skeiv og/eller transperson i bygder enn i byer.

Hogstad tror religion kan bli en gjenganger i undersøkelsen.

– Det er forskning som viser at mange religiøse miljøer er mer tradisjonsbundet, og har snevrere rammer på hva som er akseptert. Det er også større grad religiøse på Sørlandet enn andre steder. Vi lurer på om dette kan han en sammenheng.

egentlig.no

Fra 22. mars kan alle i LHBT-miljøet gjøre undersøkelsen på denne nettsiden: www.egentlig.no.

Ber alle over 16 svare

Spørreundersøkelsen er anonym, og Hogstad sier at undersøkelsens kvalitet er helt avhengig av at alle som identifiserer seg i LHBT-miljøet deltar.

– Det er alfa og omega! Alle over 16 år må svare. De som har det bra, de som har det dårlig, de som er åpne om legningen sin og de som holder det skjult. De som vil kan svare elektronisk på www.egentlig.no.

Leder for Skeive Sørlandsdager, Linda Walbeck Olsen, støtter Hogstad.

– Jeg synes det er veldig viktig at alle svarer, slik at vi kan få et godt grunnlag for videre arbeid innenfor kommunale tjenester og andre tjenester på Sørlandet. Vi vet at ikke alle har det lett, og dette kan kartlegge hva som er viktige satsingsområder for å heve livskvaliteten til de det gjelder.

Man kan også fylle ut et skjema 22. mars i Kristiansand. For å markere lanseringen av kampanjen arrangeres det en gratiskonsert, med Melodi Grand Prix-aktuelle Tom Hugo som hovedattraksjon på Kristiansand-puben Charlies.

Linda Walbeck Olsen

Linda Walbeck Olsen definerer seg selv som skeiv.

Foto: Privat

Hylles fra politisk hold

Petter Toldnæs, sentralstyremedlem i Venstre, og leder av partiets LHBT-nettverk, er en av flere politikere som hyller tiltaket. Toldnæs er selv åpent homofil.

Han ber flere andre landsdeler om å vurdere det samme.

– Jeg mener det er svært nyttig med en slik undersøkelse. Det blir avdekket hvor utfordringene ligger. Kanskje avdekker den noen spesielle geografiske utfordringer. Da blir det lettere å sette inn tiltak der det er ekstra behov for det.

Petter N. Toldnæs

Petter Toldnæs deltok nylig på «Skeiv minihøring» på Stortinget, der homofile og skeives rettigheter og levevilkår ble adressert.

Foto: Svein Sundsdal / nrk