NRK Meny
Normal

Lyn startet brann i Valle: – Vi visste ikke om huset brant opp

Et lynnedslag hos familien Homme førte til store materielle skader, i tillegg til at deler av huset brant opp. – Dramatisk, sier Malmfrid Homme.

Hus brant pga lyn

Reporter: Odd Rømteland

Malmfrid Nyborg Homme

Malmfrid Nyborg Homme opplevde situasjonen som dramatisk.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Jeg opplevde det som veldig dramatisk. Det føles sånn når du ikke vet om huset ditt brenner opp.

Ekteparet Malmfrid Nyborg Homme og Knut Jensson Homme opplevde gårsdagens tordenvær på nært hold. Deler av huset brant opp etter et lynnedslag. Malmfrid forteller at det var dramatisk og usikkert, men sier hun ikke var redd da det skjedde.

– Jeg var ikke spesielt redd. Jeg visste at vi hadde kommet ut. Jeg var glad da vi fikk i gang landbruksvanningen, og veldig glad da brannvesenet kom. Vi fikk redda mange gamle ting som betyr mye.

Brannen var en av totalt fire branner i Agder.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Smeltet PC

En PC på loftet smeltet av brannen.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Ingen tvil om brannårsak

Jørund Jore

Utrykningsleder i Valle brannvesen, Jørund Jore, sier situasjonen var kaotisk.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Det var ikke tvil om hva som var årsaken. Lynet blinka, og da vi kom hit så vi at det brant her. Like etter fikk vi melding om at det brant i nabohuset. Da ble det noe kaotisk, forteller utrykningsleder i Valle brannvesen, Jørund Jore til NRK.

Hvordan gikk det?

– Etter forholdene klarte vi å redde en del, sier utrykningslederen.

– Uvanlig mange dager med aktivitet

De siste dagene har gitt store mengder med lyn og torden på Sørlandet. Oddgeir Rokseth, seniortekniker i forskningskonsernet SINTEF, sier at det har vært uvanlig mange dager på rad med aktivitet på Sørlandet.

– Det jeg har sett de siste dagene er at det vært mange dager med aktivitet etter hverandre. Det er uvanlig med så mange tordendager på rad, sier Rokseth.

Han mener likevel ikke det har vært «voldsomt» mye lynnedslag de siste dagene. Ifølge SINTEF ble det registrert 3000 lynnedslag på Sørlandet tirsdag.