Hopp til innhold

Løvlands vinterdilemma

Suksesskomponist Rolf Løvland fra Kristiansand liker ikke vinter, men har likevel gitt ut et album med vinterinspirasjon. På SørlandsScenen hos Janne Aateigen i NRK P1 forteller han om sørlandsrøtter og hvordan han skaper sin musikk.

Rolf Løvland

Rolf Løvland er aktuell med ny plate og stiller på SørlandsScenen for å snakke om plata og mye mer.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Secret Gardens sjuende album, "Winter Poem", er ute i hele 20 land.

Så langt er gruppas største verdenssuksess Rolf Løvlands "You raise med up", som nå er spilt inn av over 500 andre artister.

Kjernen i Secret Garden er fremdeles irske Fionnuala Sherry og kristiansanderen Løvland. På den siste plata har de blant annet fått med vokalisten fra den kjente irske gruppa Clannad.

På SørlandsScenen i P1 onsdag forteller Løvland om inspirasjonen fra vinter og natur på den siste plata, og om hvordan melodiene hans blir til.

Nattarbeider

– Jeg er ikke spesielt glad i vinter, avslører han.

– Men med musikken kan jeg snu det utrivelige til noe positivt. Det er forventningene og forandringene i naturen som inspirerer meg, sier Løvland.

Han liker å jobbe når det er stille.

– Stillheten om natta er fin å jobbe i. Men egentlig liker jeg å jobbe bestandig. Føler meg privilegert som kan holde på med noe jeg liker.
Jeg tenker også at det å skrive musikk er en lek, og tror at jeg skriver den beste musikken når jeg kan leke mest mulig, sier komponisten.

Sørlandsk stamme

Secret Garden har hovedtyngden på det instrumentale denne gangen.

– På forrige plate hadde vi med oss flere gjesteartister. Denne gangen føltes det naturlig å gå tilbake til det som var kimen til Secret Gardens musikk. Vi ville kjenne på den intime duofølelsen og igjen ha hovedtyngden på fiolin og piano.

– Vi fargelegger musikken med elementer fra andres musikk og har med flere gjestemusikere. Men hovedstammen av dem er fortsatt fra Kristiansand, understreker Rolf Løvland.

– For meg er det viktig både for det musikalske og det sosiale å ha musikere fra hjembyen i bandet. Vi har jobbet sammen i mange år og er trygge på hverandre, sier Løvland.

Vakker irsk stemme

Noen av melodiene skriver han med tanke på å legge på tekst og bruke dem som sang.

– Det er musikken som bestemmer hva slags stemme jeg er ute etter, sier suksesskomponisten.

Som på forrige plate har han komponert en sang tilpasset stemmen til Espen Grjotheim fra Grimstad.

En annen vakker stemme som er med fant han i Irland.

– Da jeg skrev "The Dream", en av låtene på plata, følte jeg at den passet til stemmen til Máire Ni Bhraonain fra gruppa Clannad. Det er som et eventyr at hun takket ja til å bli med på plata, sier en fornøyd Rolf Løvland.

Musikksnakk om Tom Hugo

Tom Hugo

Tom Hugo får plata si evaluert av SørlandsScenens musikkanmelder. (Arkivfoto)

Foto: Janne Aateigen / NRK

Denne uka er det debutplata til Tom Hugo Hermansen fra Kristiansand som er tema i ukas Musikksnakk.

Hvor på skalaen fra én til ti musikkanmelder Øyvind Nyvoll plasserer den hører du hos Janne Aateigen på SørlandsScenen onsdag klokka 17.05.