LO vil ha sykehus-lærlinger

Sørlandet sykehus får kritikk for at de ikke tar inn lærlinger som helsefagarbeidere. LO i Vest-Agder mener sykehuset må ta ansvar for å sikre rekruttering i helsesektoren.

Lege i sykehuskorridor

Jobb på sykehus står øverst på ønskelisten til mange helsefagarbeidere - men sykehuset viser per i dag liten interesse for faggruppen.

Foto: Wiik, Eirill / SCANPIX

Elisabeth Haaversen

LO behandlet lærlingesaken på sin faglige fylkeskonferanse. Haaversen krever at offentlig sektor etablerer flere lærlingeplasser.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK
Inger Holen

Helsefagarbeidere vil først og fremst få kommunale stillinger, ifølge Holen.

Foto: NRK/Svein Sundsdal

LO krever at offentlig sektor etablerer flere lærlingeplasser, spesielt innen helse og omsorgfag.

I dag kan de som er under utdanning som helsefagarbeider få maksimalt 8 uker praksis på sykehuset. Det holder ikke, ifølge distriktssekretær Elisabeth Haaversen i LO Vest-Agder.

Frykter rekrutteringsproblemer

Haaversen frykter at den labre interessen for lærlinger på Sørlandet sykehus kan svekke rekrutteringen til helse og omsorgsfag, og mener staten som arbeidsgiver må ta ansvar for å sikre rekrutteringen.

– Dette er helsefagarbeidere og vi vet at i framtida vil det bli et stort behov for flere hender innenfor helse- og omsorgssektoren. Konsekvensen kan bli at ungdom ikke har lyst til å utdanne seg den veien, sier hun.

Forskning og utviklingsdirektør ved Sørlandet Sykehus Inger Holen er enig i at statlig sektor har et ansvar, men sier det ikke er bruk for helsefagarbeidere nå.

– I forhold til denne faggruppen så har ikke sykehuset store rekrutteringsproblemer, sier Holen.

Kommunalt behov

Holen mener det viktigste er at kommunene får rekruttert inn helsefagarbeidere.

– Alle er enige om at arbeidsplassen til helsefagarbeidere vil være i kommunen, men det betyr ikke at vi ikke skal ansette helsefagarbeidere på sikt, sier Holen.

LO-sekretæren mener det er uakspetabelt at sykehuset stenger døra for denne yrkesgruppen.

– Det er ikke alle som har lyst til jobbe i kommunen, men heller vil jobbe på sykehuset. Da kan vi ikke leve med at de har vedtak på at de bare får lov til å komme inn i 8 uker i hele lærlingperioden. Det synes vi er uakseptabelt, sier Haaversen.